Nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel med en mindre nedgång. Konjunktursignaler och handelssamtalen mellan USA och Kina är det som ligger i investerarnas fokus.

USA har beslutat att svartlista åtta kinesiska övervakningsföretag, däribland Hikvision. Kinas utrikesdepartement uppmanar USA att dra tillbaka svartlistningen och manar samtidigt USA att göra sig redo för motåtgärder.

Den svenska kronan, som närmat sig historiskt svaga nivåer under veckan, stärktes något inför kommande dagars inflationsstatistik.

Vid omkring kvart över tio var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,4 procent till 1.612. Aktier för 2,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna visade en likartad utveckling, där Parisbörsen var ned 0,3 procent och indexen i Frankfurt sågs ned 0,5 procent.

USA överväger olika alternativ för att ge finansiellt stöd till Ericsson och Nokia i de europeiska bolagens kamp mot kinesiska Huawei, som i amerikanska ögon börjar bli för dominant i 5G-utvecklingen, skriver Financial Times.

Ericsson och Nokia får även stöd av en köprekommendationer från DNB Markets som tar upp bevakningen av de båda bolagen. Ericsson-aktien var en vinnare i den tidiga handeln och avancerade 2,4 procent. Nokia stärktes med över 1 procent.

Boliden visade en stark utveckling med en uppgång på 1,1 procent. Sämre utveckling visade Essity och Swedbank med nedgångar på 1,2 respektive 1,4 procent. Även Assa Abloy sänktes med 1,7 procent.

I väntan på de svenska rapporterna presenterade den finländska förpackningstillverkaren Metsä Board uppgifter om ett något högre rörelseresultat för det tredje kvartalet än bolagets egna prognoser. Det jämförbara rörelseresultatet väntas bli 42 miljoner euro jämfört med 41 miljoner euro i det andra kvartalet. I samband med halvårsrapporten flaggade bolaget för att det jämförbara rörelseresultatet skulle bli svagare i det tredje kvartalet jämfört med det andra kvartalet.

Metsä Board steg med drygt 5 procent medan sektorkollegan Stora Enso var upp 1,5 procent.

Invisio har ingått ett tvåårigt ramavtal med Polisen till ett bedömt värde om mellan 50-75 miljoner kronor. Avtalet har en möjlighet till förlängning med ytterligare två år. Aktien steg 1,7 procent.

Kinnevik har fått en höjd rekommendation till neutral från underperform av Bank of America Merrill Lynch. Aktien trycktes upp 1,5 procent.

Pareto har höjt sin rekommendation för Kindred till köp från tidigare behåll. Aktien sågs upp knappt 1 procent.

Atrium Ljungberg noterade en nedgång på drygt 1 procent. ABG Sundal Collier har sänkt sin rekommendation för fastighetsbolagets aktie till sälj från tidigare behåll.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder