Oljebolagen under dubbel press
Ett kollapsat oljepris och en stendöd lånemarknad har satt press på olje- och prospekteringsföretagen. Bolagen svarar med att så långt det är möjligt dra ned på prospektering och investeringar. De större oljebolagen riskerar en lägre tillväxt under de kommande åren, men de minsta företagen riskerar att helt försvinna som självständiga bolag. Om inte situationen förbättras det närmaste året är risken stor att många av de svenskrelaterade bolagen snart måste be aktieägarna om mer pengar.
Ett företag som fick känna på problemen med en tillknäppt lånemarknad i höstas var PA Resources. Aktiekursen störtdök på grund av oro över en omfinansiering av ett obligationslån. Till slut lyckades PA Resources i stället göra en konvertibelemission på knappt 1,2 miljarder kronor, men emissionen tecknades till hela 53 procent av garanterna trots att bolaget lockade med 11 procent i årlig kupong. Det är ett tydligt varningstecken på ägarnas ovilja eller oförmåga att skjuta till nya pengar. Det är ägarlistan som är PA Resources akilleshäl. Det finns ingen stark huvudägare som kan stå upp för bolaget om det skulle behövas. I höstens emission uppgick utspädningen till 33 procent vid full konvertering. Det är inte troligt att aktieägarna vill ställa upp med ytterligare kapital på de premisserna. Kortsiktigt har bolaget andrum, men i värsta fall kan företaget behöva se över sin finansiella situation igen, lagom till att ett nytt obligationslån på drygt 300 miljoner kronor förfaller under mars nästa år.
West Siberian ser vid en första anblick relativt hälsosamt ut. Bolaget har sina kostnader i deprecierade ryska rubel och intäkter i dollar, samtidigt är raffineringsverksamheten lönsam även vid lägre oljepriser. Men skenet bedrar, och av knappt 900 miljoner dollar förfaller nästan 700 miljoner dollar till betalning under det kommande året. Exemplet PA Resources förskräcker. Till skillnad från detta har West Siberian mer kapitalstarka huvudägare som kan stötta bolaget. Dessutom gör företagets diversifierade verksamhet, med såväl produktion som raffinering, det lättare att handla upp nya krediter. Det troligaste är att det blir en kombination av emission och ny upplåning.
Lundin Petroleum är det bolag som ligger bäst till finansiellt och klarar sig utan nya pengar från aktieägarna. Först i slutet av 2010 har bolaget en omfinansiering av en kreditlina på relativt blygsamma 150 miljoner dollar. Förvärvsmöjligheterna är dock relativt begränsade och kräver försäljningar av andra tillgångar.
Värre är det för de mindre bolagen där liten eller obefintlig produktion inte kan finansiera företagens prospektering. Malka Oil har viss produktion, men beslutade i förra veckan att genomföra en finansiell rekonstruktion och ta in 140 miljoner kronor i nya pengar av aktieägarna. Bolaget har namnkunniga ägare i form av Svenska Petroleum Exploration, som kontrolleras av den saudiske finansmannen Mohammed Al-Amoudi, och Norska Petroleumfonden som köpte i en riktad emission förra sommaren. Men mer pengar behövs. Bolagets dagar i nuvarande form är antagligen räknade.
Tethys Oil har också relativt kapitalstarka ägare från Mellanöstern och har historiskt finansierat alla prospekteringar direkt från ägarna genom emissioner. Sannolikheten är stor att ägarna tvingas ställa upp med ytterligare kapital. Fortsätter bolaget i samma investeringstakt är kassan slut inom tre kvartal. Även Ginger Oil skulle ha haft ebb i kassan inom tre kvartal om bolaget inte dragit rejält i bromsen, i dag görs endast nödvändinga investeringar. Men Ginger Oil har inte lika solid ägarkrets som övriga företag, och får inte bolaget lån inom kort kommer en emission som ett brev på posten.
Består nuvarande omvärldsklimat något år är det stor risk att samtliga mindre, listade svenska oljebolag försvinner i sin nuvarande form. Antingen genom uppköp, och då handlar det ofta om företag som redan i dag är operatörer eller partner till bolagen, eller genom att en köpare ser en viss region som en intressesfär. Men även här riskerar bristen på krediter att skapa ett moment 22, eftersom tilltänkta köpare kan få problem med upplåningen. På kort sikt är Malka Oil och Ginger Oil mest hotade, men på ett års sikt är det på sin plats att höja ett varningens finger för samtliga bolag med undantag för Lundin Petroleum.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.