Krönika Bolån
Macéus: Stabelo-affären vittnar om ett fullständigt misslyckande

Det första man kan konstatera är att något fundamentalt måste ha brustit i bostadkreditinstitutet Stabelos affärsidé. För det är svårt att se affären som något annat än ett kvitto på ett fullständigt misslyckande för den typ av finansieringsmodell som varit Stabelos signum – nämligen att utan inlåning finansiera sig genom en fondstruktur fylld av institutionellt kapital.
Den initiala prislappen på 350 Mkr vittnar om att investerarna helt enkelt inte varit beredda att skjuta till mer kapital i den utsträckning som Stabelo skulle behöva. Affären måste helt enkelt varit sista utvägen för Stabelo. För varför säljs annars pionjären och bolåneutmanaren till en dinosaurie som Swedbank? Det borde gå emot varenda fiber i kroppen och allt vad både Stabelo och en aktör som Avanza står för.
Nått form av skifte
Det är nog ingen större hemlighet att Avanza varit missnöjd med att Stabelo bara kunnat erbjuda deras kunder en maximal belåningsgrad på 50-60% av bostadens värde. Långt ifrån de 85% som är standard och än längre från de 90% som diskuteras framåt. Många av Avanzas kunder är unga och saknar stora kontantinsatser.
Nu hoppas Avanza på förbättring. Men hur ska Stabelo kunna erbjuda högre belåningsgrader utan att riva upp hela sin modell? Det har ju inte gått hittills.
Att Swedbank kommer kunna nå Avanzas kunder via Stabelo kan mycket väl vara startskottet för en strategisk distributionskanal, liknande det vi såg på fondmarknaden för 20 år sedan. Då började storbankernas dominans utmanas av öppna fondplattformar, som tvingade fram bättre villkor och större valfrihet för spararna.
Vi får se, för konkurrensen och bolånekundernas del hoppas jag det!
En billig möjlighet
Men för Swedbank handlar köpet sannolikt lika mycket om Stabelos mer framtidsinriktade tekniska plattform man själv inte har lyckats skapa, vilket i sig säger mycket om storbanken.
Hur som helst, från bankens perspektiv är det nog bara så enkelt som att en billig möjlighet dök upp när Stabelos finansieringsmodell började vackla. Men den får desto större konsekvenser även för banken.
Fram tills nu har Swedbank ihärdigt jobbat med en ”one brand strategy”. Banken tvingade till och med fondbolaget Robur – under stort gnissel – att döpa om sig till Swedbank Robur en gång i tiden. När Stabelo nu ska finnas kvar under eget namn går Swedbank därmed över till en ”multi brand strategy”. Ett stort strategiskt skifte när det gäller det egna varumärket.
Men det är också ett defensivt drag. Stabelo tillåter Swedbank att möta konkurrensen i lågprissegmentet utan att dumpa priserna i den egna bolånestocken. Prispress är farligt för marginalerna. Frågan är bara om det fungerar. Varför ska en kund i Swedbank betala mer för samma lån än någon som går via Stabelo? Det blir intressant att se hur de positionerar Stabelo på marknaden.
Vad händer med Hypoteket?
Och om en större aktör som Stabelo tvingas byta kurs, vad betyder det för Hypoteket, den sista fristående aktören med marknadsbaserad finansiering?
Ska Hypoteket nu ensamt fortsätta slåss mot storbankerna, både i affärsmodell och i retorik? Det är ett tufft läge. Stabelo kommer inte kunna göra revolt mot sin nya ägare och såga av grenen de sitter på. Det är i alla fall säkert.
Samtidigt är det inte lätt att vara ensam. Länsförsäkringar Banks uppköp av sparappen Savr visar hur svårt det är för utmanare att överleva utan ett extremt starkt erbjudande och en stark partner i ryggen.
Det är därför inte osannolikt att även Hypoteket hamnar på en större aktörs radar. Nordnet, som nyligen börjat bygga upp sin bolåneoffensiv, kan mycket väl se möjligheten att förvärva en etablerad aktör, även om Hypoteket inte har samma tekniska plattform och därmed värde.
Det verkar ju onekligen vara köpläge just nu.
Läs också:
Stabelo blöder och vill öka risken – investerarna tveksamma: ”Får hitta annan finansiering”
Stora skillnader i bankernas rörliga boränta – här lånar du billigast
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.