Politikens svar på Tiger Woods

Säg “sexmissbrukare” och många tänker sannolikt på Tiger Woods. Det är en ofattbar historia. Hur kunde den bollbegåvade och disciplinerade golfaren sätta sitt rykte, sitt äktenskap och sin karriär på spel genom kvinnoaffärer?

Minst lika ofattbart var det när det för två år sedan avslöjades att Eliot Spitzer, guvernör i delstaten New York, hade varit stamkund hos eskortfirman the Emperors Club VIP. Spitzer hade under sina år som åklagare hållit den moraliska fanan högt, han gick under namn som “Mr Clean” och “Sheriffen på Wall Street”. Han hade bland annat avslöjat hur analytikerna på investmentbankerna på Wall Street mot bättre vetande rekommenderade köp i internetbolag för att den egna banken skulle få corpuppdrag. Han hade också anfört korståg mot bland andra hedgefonder, försäkringsbolag och överbetalda bankchefer. Även som guvernör var han en tuffing, om än inte lika framgångsrik. Och mer kortvarig.

Om Eliot Spitzers uppgång och fall handlar boken “Rough Justice” av Fortune-medarbetare Peter Elkind. Boken bygger på mängder av intervjuer, dokument, mejl och sms-trafik. Författaren har också intervjuat Eliot Spitzer åtskilliga gånger men är noga med att påpeka att boken inte är en auktoriserad biografi. Det är också en väldigt komplex bild av guvernören som tecknas. Spitzer, som somliga trodde skulle bli USA:s förste judiske president, framstår som hyperintelligent men också som oerhört hetlevrad. Hans medarbetare skojar om att han har en elak tvilling, Irwin. Han var politiker redan i skolbänken men verkar aldrig ha lärt sig konsten att anpassa sig, att kompromissa.

Frågan varför ett politiskt djur som Spitzer tog den enorma risken att gå till prostituerade, ibland flera gånger om dagen, förblir dock obesvarad. Han hade extremt mäktiga fiender och var väl medveten om vad ett misstag kunde kosta. Ändå bröt han mot samma lagar som han som åklagare hade utnyttjat för att fälla sina byten. Och hans sexköp avslöjades också med delvis samma metoder som han själv framgångsrikt hade använt, som undersökningar av misstänkta penningtransaktioner.

Spitzer säger själv till Elkind att han inte är en sådan som analyserar sig själv. Det verkar författaren nöja sig med. Att Spitzer “hade behov” och tyckte att det var mer moraliskt att gå till prostituerade än att ha en älskarinna räcker inte som förklaring. Historien är visserligen intressant men lika ofattbar när sista sidan är läst.

Rough Justice, the rise and fall of Eliot Spitzer

av Peter Elkind.

Förlag: Portfolio.

Antal sidor: 293.

Cirkapris: Ca 220 kr.

Fotnot: I majnumret av Vanity Fair finns ett långt reportage om Tiger Woods historia.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB