Sune Svedberg lämnar styrelsen – efter 54 år

Börsveteranen Sune Svedberg lämnar sitt uppdrag i det noterade Svedbergs efter 54 år: "Det är klart jag kommer att sakna företaget", säger han i en intervju med Affärsvärlden

Badrumsföretaget Svedbergs huvudägare Sune Svedberg säljer sin andel av företaget till det av redarfamiljen Olsson  kontrollerade Stena Adactum. Affären, som omfattar 5,5 miljoner aktier, eller 26 procent av bolaget, är värd uppskattningsvis 225 miljoner kronor.

Upplägget, där grundaren och styrelseledamoten Sune Svedberg lämnar sitt livsverk för gott, avslöjas i en kallelse till en extra bolagsstämma som företaget planerar till att hålla 30 november i år.

Med Stenas övertagande av grundaraktierna försvinner Sune Svedberg liksom Anna Svedberg, hans dotter, ut ur bolagets styrelse. Efter affären har Sune, Anna och hennes syster Ida  2,5 procent vardera, tillsammans cirka 7,0 procent, av det börsnoterade företaget. Trion hamnar därmed under radarn för dem som räknas som insynspersoner i ett börsbolag.

Varför slutar du?
– Jag trodde inte jag behövde svara på det. Jag hade hoppas på att Anna skulle ta över men hon har rotat sig så mycket i ett annat land, Storbritannien, så det är inte aktuellt.

Kommer du att sakna företaget.
– Det är klart att jag kommer att göra det. Men det viktiga är väl att bolaget kommer i bra händer framöver och det anser jag sker nu med  Stena som ny huvudägare.

Ombedd att berätta om något av sina bästa minnen som företagare uppehåller sig Sune Svedberg under några minuter vid hur bra bolaget gick de första åren på börsen, efter 1982.

– Under vår tid på börsen under 1980- talet var vi aldrig under 30 procents nettomarginal, minns han och konstaterar sedan att 1990-talet var bistrare. Då sjönk marginalerna till 10 procent. Under de senaste tre åren och nu, i den senaste kvartalsrapporten är nettomarginalen tillbaka på 14-15 procent.

Sune Svedberg är 84 år gammal och har suttit i styrelsen under de senaste 54 åren. Han är därmed enligt uppgift till Affärsvärlden den äldste personen i landet som sitter i ett börsbolags styrelse.

– Jag hade ju från början 75 procent av bolaget på 1970-talet innan ägarskatterna började äta av innehållet.

Bolaget lanserade olika badrumsskåp och badrumsmöbler som var nya för marknaden.

– 1979 byggde vi en snickerifabrik med hypermoderna maskiner. Kombinationen mellan nya produkter och effektiv produktion skapade de fina marginalerna.

– Noteringen 1982, som tredje bolaget på den då nya OTC-listan var högtidligt.  70 procent av de anställda var aktieägare och värdet på bolaget ökade snabbt.

Noteringen gjordes med ett bolagsvärde på cirka 50 miljoner kronor och till en kurs på 55 kronor per aktie. Efter några dagar hade kursen klättrat till 120: kronor för att dagen därpå handlas till 110 kronor:

– Då ringer Sven-Ivan Sundqvist, som på den tiden var en stor journalist på Dagens Nyheter, ner och frågar hur det känns att kursen rasar ihop. Det var ett väl kortsiktigt perspektiv.

Efter sex år var börsvärdet över 500 miljoner kronor.

Nu ska, enligt kallelsen till den kommande bolagsstämman, Svedbergs, men en omsättning under 2015 på 452 miljoner kronor köpa det Stenaägda bolaget Macro International med en omsättning på 165 miljoner kronor vilket betyder att två snarlika bolag läggas samman.

Hur kom du i kontakt med Stena.
– Vi hade ett möte med Stena Adactum-ledningen. Det var bara någon månad sedan. Och de har ju visat att de har kunnat sköta Ballingslöv genom åren så jag känner mig trygg i att lämna överbolaget till dem.

Percy Barnevik, legendarisk svensk företagsledare, införde på sin tid ordningen att styrelseledamöterna i Wallenbergföretagen inte skulle sitta kvar på sin post efter 70-årsdagen.

– Ja. Det har inte gällt mig i alla fall. Jag har för egen del mått som en prins av att jobba i bolaget. Det har varit rena medicinen för mig, säger Svedberg som lämnar sitt styrelseuppdrag en knapp månad efter sin 84:e födelsedag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco