Tysklands förlamning

Förbundsdagsvalet om ett år har redan börjat förlama Tyskland.Det första offret för valstrategerna blev den storaskattereformen.

Drömmen om ett enklare och rättvisare skattesystem med sänktamarginalskatter, färre undantagsregler och förmånligareinvesteringsvillkor kraschade exakt 52 veckor föreförbundsdagsvalet i slutet av september nästa år. I sju månaderhade regeringen Kohl och den socialdemokratiska oppositionenförhandlat. Trots stora motsättningar fanns det in i det sistakompromissvilja på båda sidor. På bordet låg ett paket som hadegett åtminstone en halv skattereform. Visserligen hade skatternai toppen inte sänkts fullt så mycket som regeringen ville, detvill säga från 53 till 39 procent utan bara till lite över 40procent. Å andra sidan hade reformen varit lättare attfinansiera och borde ha fallit finansminister Theodor Waigel ismaken.

Men så gav partiledarna i slutet av förra veckan kontraorder.Både förbundskansler Helmut Kohl, ledare för detkristdemokratiska CDU, och den socialdemokratiske SPD-ledarenOskar Lafontaine föredrog att gå på kollisionskurs för att fåett tillfälle att skylla på motsidan.

I helgen gjorde Kohl klart att han från och med nu kommer attkuska landet runt och knacka dörr. Varenda väljare i varenda byoch varenda stad skall få reda på att det var socialdemokraternasom stoppade reformen, lovade Kohl i flera intervjuer.Socialdemokraterna försäkrade i sin tur att man tänker utmålaKohl som handlingsförlamad, förbrukad och inkapabel att uppfyllasina löften till väljarna, framför löftet om att halveraarbetslösheten.

Båda sidor har med andra ord valt att polarisera och svartmålatill priset av att Tyskland står stilla just som Europa går inett avgörande skede med beslut om EMU i slutet av april. Dettainnebär att risken för att Europa och euron skall bli ettslagträ i den tyska inrikesdebatten knappast minskar. Det värstaär dock att alla stora reformprojekt, som Tyskland behöver föratt förbli Europas ekonomiska motor, nu har lagts på is tillslångt efter förbundsdagsvalet nästa år. Vid sidan avskattereformen rör det sig om en radikal översyn avpensionssystemet, ändrade regler för miljardstödet till östraTyskland samt nya sätt att finansiera socialförsäkringssystemen.Det senare skall sänka de rekordhöga tyska lönebikostnaderna ochskapa ökad sysselsättning.

Näringslivet och den tyska bankvärlden har reagerat medbestörtning på skattekraschen. Deutsche Banks chefsekonomNorbert Walter förutsäger att Tyskland kommer att varaparalyserat under en tvåårsperiod med risk för brain drain närunga begåvade människor lämnar ett land i stillestånd bakom sig.Arbetsgivarna dömer ut politikerna som inkompetenta ochbetecknar förhandlingskollapsen som ett slag i ansiktet på dearbetslösa.Tysklands politiker har dock annat att tänka på. Omknappt två veckor startar kristdemokraterna sin valkampanj med enpartikongress i Leipzig. Sedan delstatsvalet i Niedersachsen den1 mars som avgör vem socialdemokraterna ställer upp som Kohlsutmanare, delstatsvalet i Sachsen-Anhalt och ytterligarekommunal- och delstatsval som kommer att få Tyskland att framståsom en nation med permanent valfeber.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.