Vin väntas falla i pris

Världens vindrickare kan snart få anledning att skåla. Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år - främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien. Det skriver CNN.

Vingårdarna i norra Kalifornien började plantera tusentals tunnland med nya vinrankor 2016 och med nya mer effektiva skördemetoder har det lett till riklig druvproduktion. Druvöverskottet kombineras dessutom med en minskad efterfrågan på vin, vilket väntas leda till lägre priser i upp till tre år.

”Huvudskälet till överutbudet i dag är kulmen på några års minskande tillväxt i vinleveranserna, med en riklig druvskörd 2018 som ett utropstecken. /…/ Fram till 2015 hade vinleveranserna ökat ganska förutsägbart under två decennier. Den avmattade tillväxten har överraskat branschen”, säger Jeff Bitter, ordförande för branschorganisationen Allied Grape Growers, till CNN.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.