”Volvo värd dubbla kursen”
Vad tror du om börsläget?
– Kortsiktigt känns det bra. Folk är fortfarande väldigt pessimistiska. Det är lätt att hitta attraktivt värderade företag. Våra kvantitativa beslutsmodeller säger köp, vi är positionerade för en uppgång.
Har vi sett botten?
– Jag tror att vi är inne i ett brett tradingintervall. Det innebär att det är viktigt att sälja och köpa aktier vid rätt tidpunkt. Nästa år ser vi nästa fas i kreditkrisen, de reala effekterna på ekonomin med arbetslöshet och minskad konsumtion. Det innebär att vinstprognoserna för 2009 ska ned minst 30-35 procent till. Tyvärr finns det rätt stor sannolikhet att börsen får sig en känga igen.
Blir det en nedgång från nuvarande nivåer?
– Det är inte osannolikt. Vi har haft en övervärderad börs i ett antal år, normalt brukar det slå över till en undervärderad börs. Om det sedan blir en nedgång nästa år eller om ett och ett halvt år är svårt att veta. Men vi letar efter billiga värdeskapande bolag som har momentum med sig.
Vilka är det då?
– Om man tittar på någon form av långsiktig lönsamhet och hur den prissätts är de tre billigaste aktierna Assa Abloy, Volvo och Eniro. De kanske är värda dubbla kursen. Vi är också överviktade i Nokia. Det är ett fantastiskt bra bolag som också är lågt värderat.
Du är inte orolig för goodwill och skuldsättning i Eniro?
– Jo. Det är skuldsättning och affärsmodellen som marknaden är orolig för, men det är väldigt inprisat. Eniro genererar bra vinster och kommer att fortsätta att generera en stor del av de här vinsterna framöver också. Det är p/e 4 på marknadens förväntningar.
Hur tror du att framtiden ser ut för Volvo?
-Det får det jättejobbigt de kommande tolv månaderna, åtminstone. Men marknaden prissätter riktigt elände i vissa bolag, som i Volvo. Vi tror inte att det blir fullt så illa. Visst får vi se goodwillnedskrivningar, lägre utdelningar, rationaliseringar och att analytikernas vinstprognoser är för höga i flera bolag. Men det är inga nyheter.
Vad ska man hålla sig ifrån?
– Efter rapportperioden har vi köpt verkstadsbolag och underviktat sådant som anses vara defensiva bolag. Som Hennes & Mauritz. Det är älskat, överägt och övervärderat i förhållande till konkurrenterna. Det är dubbla p/e-talet jämfört med Nokia baserat på vår bedömning av långsiktig intjäning. Vårt största innehav Astra Zeneca håller vi på att minska, det är inte lika attraktivt längre. De defensiva bolagen för 2009 blir de som är riktigt lågt värderade, inte de som klassiskt anses som defensiva. De är inte lika lågt värderade.
Rapportperioden, hur var den?
– Det som var nytt var att ledningarna verkligen pratade om kreditkrisen, en minskad efterfrågan och var mer försiktiga. Så lär det fortsätta i två, tre rapportperioder till. Nästa år kommer det att handla ännu mer om rationaliseringar. I boksluten lär det bli mer av konjunkturavmattning i Asien, tror vi.
Vad tror du om utdelningarna?
– Eftersom vinsterna sjunker kommer utdelningarna att minska, även om utdelningsandelen är oförändrad. Det är rätt bra. Vi vill inte se utdelningar i bolag som Eniro.
Det har kommit en del bud på sistone. Blir de fler?
– Förmodligen, men främst på mindre bolag. Jag tror inte att det blir bud på större bolag på samma sätt som man spekulerade i för några år sedan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.