Detta kan spara 78 000 miljarder i löner

En färsk rapport från Bank of America Merrill Lynch beskriver en industri som snart är värd över 1 300 miljarder kronor.

Robotrevolutionen har varit på gång ett tag, men nu tar den fart på allvar. Det framgår av den 300-sidiga rapporten som återges av The Guardian.

Banken har analyserat den senaste forskningen och talar om ett paradigmskifte, en fjärde industrirevolution. Enligt rapporten kan 35 procent av alla jobb i Storbritannien och 47 procent av jobben i USA komma att ersättas av teknik de närmaste 20 åren.

Bland yrken som kan tas över av maskiner nämner banken finansrådgivare och läkare.

Analytikerna räknar med att den globala marknaden för robotar och artificiell intelligens kommer att vara värd 152 miljarder dollar, eller runt 1 300 miljarder kronor, år 2020. Tekniken kan komma att höja produktiviteten med 30 procent i en del branscher.

McKinsey Global Institute har räknat ut att upp till 9 000 miljarder dollar, omkring 78 000 miljarder kronor, kan sparas i lönekostnader globalt när datorer tar över kunskapsintensiva uppgifter, skriver The Guardian.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.