22 november 2020 12:00

”Vi går jäkligt bra just nu”

Ett något motvilligt förvärv från 2013 blev Volatis bästa affär hittills när Besikta såldes till spanska Applus i oktober. Med en miljard på kontot har Volati nu gott om utrymme för nya affärer.

Text: jan lindroth
»
”Vi går jäkligt bra just nu” - patrik-wahlen-main-900

”Vi ägde plötsligt ett bolag utan management, varumärke och IT-system”

Patrik Wahlén
Patrik Wahlén. Foto: Tobias Ohls

Efter flera politiska turer avreglerades den svensk marknaden för bilprovning till slut 2011. Intresset för nya aktörer att komma in var dock svalt, vilket ledde till att Svensk Bilprovning året därpå delades på tre och lades ut till försäljning. Inte heller Svensk Bilprovning, som hade en marknadsandel på 95 procent, lockade investerarna.

”Man trodde det skulle komma många nya aktörer men så blev det inte och man delade upp Svensk Bilprovning i tre geografiska kluster. Det var inte många som var intresserade men vi blev indragna i process kring det södra klustret via Enskilda som hade försäljningsuppdraget från staten. De var rätt angelägna om att hitta köpare så vi tittade på det, säger Patrik Wahlén, ordförande och en av grundarna av Volati.

Patrik Wahlén är ordförande och en av grundarna av Volati. Foto: Tobias Ohls

Vid en första anblick var det knappast något man kastade sig över och mycket tala­de emot en investering, även om en regle­rad marknad med stabil efterfrågan var intressant.

”Det fanns ingen egentlig tillväxt inom besiktningsbranschen och det södra klustret skulle, när det bröts ut, inte ha något IT-system, varumärke eller ledning. Alla såg egentligen bara risker,” säger Patrik Wahlén.

Volati var inne i processen några gånger men klev också av, bland att efter att den data som presenterades på vissa punkter var motstridig.
”Sedan fick vi veta att staten kunde tänka sig en säljarrevers och vi började att inse att det här ju var världens förhandlingsläge och vi fick ihop vad vi tyckte var en väldigt bra affär”, säger Patrik Wahlén.

Klappat och klart alltså. I samma veva hade dock Opus lagt vantarna på det norra klustret och eftersom grundaren, Magnus Greko, ägde sina aktier via ett bolag i Cypern blev det förstasidor i Aftonbladet och Svenska Dagbladet om att staten säljer till skattesmitare. På det följde en anmälan till Riksdagens konstitutionsutskott.

”Då bestämmer staten plötsligt att en ägarprövning måste göras vilket innebär många frågor. Karls (Perlhagen) far Lennart hade en gammal skattetvist både privat och i sitt bolag. Han hade inget med Volati att göra men ändå får man för sig att det inte går att sälja till Lennarts son. Vi hade ett möte här med Kerstin Lindberg Göransson, ordförande i Svensk Bilprovning och Erik Thedéen som då var statssekreterare. Han läste innantill vad finansmarknadsminister Peter Normann sagt i Riksdagen och de berättade att affären inte blir av” säger Patrik Wahlén.

Det blir ytterligare turer där affären dras tillbaka en andra gång precis innan Riksdagen ska klubba den. ”Vi hade lagt nästan ett år på den och jag tänkte att nu flyttar jag från Sverige för nu räcker det”.

Patrik Wahlén

Född: 1969

Familj: Fru och fyra barn

Bor: Djursholm, Stockholm

Utbildning: Ekonomexamen från Lunds Universitet

Karriär: Kemira i Helsingborg, Milano icg Barcelon. Ernst & Young Management Consulting AB. Grundade Volati 2003 med Karl Perlhagen. VD Volati 2003–2014. Ordförande sedan 2018.

Intressen: Litteratur, mat & vin och fotbollsklubben Arsenal. Har också två Vasalopp, tre Lidingölopp, tre maraton och ett Tjurruset i bagaget.
Är nybliven ordförande för siten Kvartal där han också är en av de större ekonomiska givarna. ”Det bottnar i ett stort och långvarigt intresse för samhällsfrågor.”

Segdragen affär

I januari 2013 tar till slut Volati över bolaget för 250 miljoner kronor varav 150 miljoner är en säljarrevers från staten.
”Det är den mest komplicerade, segdragna och konstiga affären jag någonsin gjort. Men den var nog oerhört gynnsamt för Vinge advokatbyrå och andra av statens rådgivare. Jag antar att staten ville skapa en viss distans men det var en lång resa med vindlande turer som borde kunna ha slutförts ett halvår tidigare till en bråkdel av kostnaden,” summerar Patrik Wahlén.

När affären väl var gjord stod man där med ett bolag som man fått till ett bra pris och som hade en stabil efterfrågan i en bransch med potential att moderniseras och utvecklas. Men det var också allt.

”Vi ägde plötsligt ett bolag utan management, varumärke och IT-system,” säger Patrik Wahlén.

Strax innan köpet hade Mårten Andersson kommit till Volati. Han var gammal studiekamrat med Karl Perlhagen och Patrik Wahlén (som själva träffades i Lund) och hade blivit tillgänglig efter att Skandia Liv köpt Skandia, där han var koncernchef. Tidigare hade han också basat över flera dotterbolag inom Skandia.
”Som tur var hade Mårten precis kommit in och han var en fri resurs i väntan på nya uppgifter så han fick ta hand om Besikta (som det kom att heta). Det var en viktig affär, helt klart den absolut största sedan vi startade”, säger Patrik Wahlén.

Volati grundades 2003

Volati grundades 2003 och är ett konglomerat med fyra affärsområde Handel, Konsument, Akademibokhandeln och Industri. Volati förvärvar bolag med beprövade affärsmodeller, ledande marknadspositioner och starka kassaflöden.
Idag finns 17 bolag i koncernen som har ett börsvärde på strax över  7 miljarder kronor. Sedan start har tre bolag sålts. Startkapitalet i Volati kom från Karl Perlhagen som tidigare startat Cross Pharma tillsammans med sin far Lennart Perlhagen. Cross Pharma köptes sedan av Meda där familjen Perlhagen blev största ägare.
Idag har Karl Perlhagen 42 procent av stam­aktierna och Patrik Wahlén 24 procent. VD Mårten Andersson har 3 procent.

En interimsledning togs in, varumärkeskonsulter anlitades och konsulter skulle bygga ett IT-system.

”Det skulle bytas skyltar och arbetskläder på 70 stationer och det var rätt reglerat vad vi fick göra under övergångsperioden. Det fina med reglerade verksamheter är dock att de rullar på. IT-systemet blev förstås mycket dyrare än tänkt men det licensierades senare av Svensk Bilprovning vilket vi är rätt stolta över,” säger Patrik Wahlén.

Ambitionen var att behålla marknadsandelen samt att etablera ett starkt management och varumärke. Totalt i Sverige har antalet besiktnings­stationer fördubblats sedan avregleringen och Besikta hängde med, bland annat tack vare tilläggsförvärvet av Clearcar, som ägdes av Industrifonden.

Mårten Andersson, VD, Volati.
Karl Perlhagen, en av grundarna och största ägare i Volati.

Idag är stationerna fler men mindre och de ligger bättre till. Priset har gått från 250 kronor till ett snitt på omkring 460 kronor idag. En stor förändring är också att man tidigare kallades till en besiktning medan bilägare idag söker sig till en station utifrån tillgängliga tider och var den ligger.

Spanska Applus hörde av sig

”Priset verkar inte vara så viktigt. Man vill ha rätt ställe vid rätt tidpunkt. Besikta tillämpar dock en dynamisk prissättning så om man vill går det fortfarande att hitta besiktning för under 300 kronor,” säger Patrik Wahlén.

Sju år senare hörde spanska besiktningsjätten Applus av sig och var intresserade av att köpa Besikta. Normalt sett säljer Volati inte innehav utan har ett evigt perspektiv. Finns det en bättre ägare kan det dock bli affär.

”Vi brukar säga nej men med Besikta hade vi två funderingar. Dels hade vi gjort det vi hade tänkt oss och expansionsmöjligheterna framåt såg begränsade ut. Dels var man tvungen att fråga sig vad som händer med besiktningsmarknaden när det blir fler elbilar med självdiagnos, kanske självkörande bilar, bilpooler med mera. Kanske skulle vi plötsligt stå där med fyra gigantiska bilpooler med självkörande elbilar som handlar upp besiktning. Vad blir det för besiktningsintervall om 5–10 år? Vi såg många risker på nedsidan,” säger Patrik Wahlén.

Besikta var dock i bra skick och köparna ville in i Sverige, något man försökt sig på tidigare för egen maskin. Prislappen på dryga miljarden innebar en reavinst på  cirka 750 miljoner kronor för Volati.

”De ser det utifrån sin bransch men Volati är i grunden en kapital­allo­ke­rare och i det här läget var det bättre för oss att satsa på annat håll,” säger Patrik Wahlén.
Volati arbetar efter prin­ci­pen att köpa stabila bolag med positiva kassaflöden som kan förbättras. Det kan sedan investeras i nya bolag med och på så vis skapa kontinu­erlig tillväxt, samtidigt som en del delas ut till aktie­ägarna.

Idag omsätter koncernen omkring 7 miljar­der kronor. Handel och industri dominerar portföljen. Därför var det också många som lyfte på ögonbrynen när Volati köpte Akademibokhandeln 2017, en verksamhet som nu står för en fjärdedel av omsättningen.

”Det är ett missförstått bolag som är väldigt intressant. När folk hör retail slutar de att lyssna och tänker att det inte kan fungera. Men Akademi­bokhandeln är stabilt med en omsättning kring 1,7 miljarder, rörelseresul­tat kring 80 miljoner kronor och bra kassaflöde. De har två av Sveriges starkaste varumärken i Akademibokhandeln och Bokus och en kundklubb med 1,9 miljoner medlemmar,” säger Patrik Wahlén.

Det tredje kvartalet ökade försäljningen i Akademibokhandelns tre digitala kanaler med 20 procent och de står nu för 45 procent av omsättningen. Där ingår också BokusPlay som är en konkurrent till Storytel.

Foto: Besikta

”Böcker säljs redan 50 procent online. Andelen fortsätter öka men det är ingen dramatik som för andra produkter. Fysiska bokhandlare behövs också framöver, inte minst för presenter. Bokhandeln ligger före och har redan gjort mycket av det som annan detaljhandel borde göra,” säger han.

BokusPlay startades ett år sedan och erbjuder förutom traditionell streaming även möjlighet att köpa strömmade böcker styckevis. Streamingen kommer fortsätta att öka, tror Wahlén, men inte på bekostnad av de fysiska böckerna utan utöver det.

”Betalningsviljan för en berättelse mycket högre än vad man trott tidigare och det är rätt spännande. Vi är den enda som tillhandahåller en berättelse i alla format. Även annat än böcker går bra i butikerna. Vissa pussel är till exempel slut från leverantörerna,” säger Patrik Wahlén.

Tredje kvartalet var en ljuspunkt för Volati och koncernen ökade omsättningen 7 procent från motsvarande kvartal förra året. Vinsten efter skatt blev 97 miljoner mot en förlust på 225 miljoner kronor förra året.

”Vi går jäkligt bra just nu men hade du frågat mig i mars hade jag nog inte trott att jag skulle säga det.”

Ingen brådska med förvärv

Med försäljningen av Besikta finns det gott om finansiellt utrymme men ingen brådska. Volati har heller inga branschpreferenser.

”Det finns mycket intressant därute och vi tittar på kanske 150 bolag varje år. Vi är opportunister och söker oss inte till någon särskild sektor,” säger Patrik Wahlén som tog över som ordförande för två år sedan efter Karl Perlhagen som han grundade Volati tillsammans med.

Han är i praktiken arbetande styrelseordförande och jobbar mycket med förvärven. Med sina 24 procent är han näst största ägare efter Karl Perlhagen med 42 procent. När Volati grundades i 2003 såg det dock annorlunda ut.

Det finns mycket intressant därute och vi tittar på kanske 150 bolag varje år, säger Patrik Wahlén. Foto: Tobias Ohls

”Det var Kalle som stod för kapitalet och jag som fick göra huvuddelen av jobbet.”

Fram till 2014 var han VD. Han fortsatte att vara väldigt operativ vilket lade grunden till skiftet på ordförandeposten.

”Det var rätt naturligt. Jag var inte längre VD men jobbade ändå nära ledningen. Samtidigt jobbar Kalle med andra investeringar. Vi är dock båda mycket involverade i beslutsprocessen vid framför allt större förvärv,” säger Patrik Wahlén.

Med tre gamla studiekompisar från Lund som huvudägare, ordförande och VD är det knappast någon tvekan om var besluten fattas.

”Ska man investera i Volati får man vara bekväm med att Kalle och jag är stora ägare. Vi tycker det är viktigt att behålla förmågan att våga gå sin egen väg när det är många som har åsikter på noterade bolag. Man ska lyssna på andra men inte göra likadant för då får man bara samma resultat som alla andra,” säger Patrik Wahlén.

Att spä ut sitt ägande genom att köpa bolag för Volatiaktier är inte aktuellt men inte uteslutet.

”Man ska vara varsam med den egna valu­tan, i synnerhet om man tycker den är fel prissatt. Men visst kan det bli aktuellt vid ett större förvärv,” säger Patrik Wahlén.

Utöver fler affärer ägnar han sig åt att förbereda för den tid då Volati måste stå på egna ben utan grundarnas aktiva insats. ”Min dröm är att bygga något bestående. Jag skulle vilja kunna gå hit när jag är 80 och dricka kaffe och se att det fortfarande snurrar på,” säger han.

Här hittar du fler intervjuer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.