När vänsteryttern gör sig beroende av högeryttern

Vänsterpartiet vill stoppa Centerns och Liberalernas förhandlingsframgång, den del som inleder reformeringen av en otidsenlig arbetsrätt och en daterad hyresreglering. Och till sin hjälp vill vänstern ta Sverigedemokraterna.
När vänsteryttern gör sig beroende av högeryttern - stefan-stern-vit-700_binary_6949967.png

När far super är det rätt, som ordstävet lyder. Det påstått klandervärda blir plötsligt i sin ordning – men bara om det är far som slår näven i bordet. Åtminstone Vänsterpartiet tycks leva i denna dubbelstandard. Jag tänker på hållningen till Sverigedemokraterna. För de i svensk debatt som förespråkat att varje riksdagsparti självfallet alltid bör driva sina egna förslag, oavsett om Sverigedemokraternas stöd behövs för majoritet, har under hela valrörelsen och regeringsbildningsprocessen klandrats. Att deklarera att man inte tänker förhandla med Sverigedemokraterna, men heller inte tänker avstå från att lägga fram egna förslag för att försöka få igenom dessa, blev svårt att hävda som legitim demokratisk princip. De som agerar så sas göra sig passivt eller aktivt beroende. Men nu är det Vänsterpartiet som pekat ut sitt viktigaste vänsterprojekt för mandatperioden – och detta projekt kräver tydligt Sverigedemokraternas aktiva parlamentariska stöd. Precis som i ordspråket hävdas utan vidare det vara rätt som innan har fördömts.

Vad är det som föranleder fotbytet? Vänstern definierar motståndet mot utökade undantag i turordningsreglerna och fri hyressättning i nyproduktion – januariöverenskommelsens punkt nummer 20 respektive 44 – som sitt största politiska uppdrag. ”Det blir vår stora uppgift”, säger vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Tilltaget att blåsa till strid blev tvunget för att inte helt framstå som en dörrmatta när januariöverenskommelsen först godkändes av samma vänster. Att försöka hindra punkterna från att bli verklighet kal­lar vänstern för ”misstroendelöftet”. Med detta menas att partiet kommer att försöka få till stånd ett misstroendevotum om den S-ledda regeringen går fram med skarpa propositioner. ”Finns det inte majoritet i riksdagen så kan förslagen inte genomföras”, påpekar vänsterledaren.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG