Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

En minerad guldgruva

2019-05-15 18:00

För den som följer rapporteringen i svenska medier måste det framstå som obegripligt varför Swedbank och SEB är kvar i de baltiska staterna.

Först höll kreditkrisen på att knäcka Baltikum och drog nästan med sig Swedbank i fallet – den svenska banken räddades av massiva likviditetsstöd från svenska staten. AMF Pension, Afa Försäkring och Folksam fick skjuta till 12,4 miljarder kronor i en nyemission. Kris och kalabalik. Hopp tio år. Penningtvättsanklagelser kopplade till Baltikum. Vd får sparken. Åter kris och kalabalik.

Det ser lite olika i de tre länderna och på privat och företagssidan, men på det hela taget har Swedbanks marknadsandelar i Baltikum snarare ökat än minskat under det här decenniet. I Estland har Swedbank ensamt halva privatmarknaden. Det är kontraintuitivt, men Estlands beslut att dra tillståndet för Danske Bank efter penningtvättsskandalen har dessutom skapat en öppning för ytterligare tillväxt.

Risken för att de svenska storbankerna ska förlora oktrojen, som Danske Bank, är liten. ”Swedbank tillsammans med SEB är extremt systemviktiga banker i alla de tre baltiska länderna. Snarare är det så att de bank­övervakande myndigheterna är oroade för att alla turer kring penningtvättsfrågor ska skrämma bort de svenska bankerna”, skriver Hans Westberg på sidan 28.

En stor del av marknadsvärdet på både SEB och Swedbank går att härleda till just Baltikum. Affärsvärldens bedömning är att SEB:s baltiska rörelse kan vara värd 40 miljarder kronor, Swedbanks upp emot 70 miljarder. För Swedbanks del betyder det att 40 procent av Swedbanks samlade börsvärde på 175 miljarder kronor kan vara samlat på de tre lönsamma men ack så volatila baltiska marknaderna.

Svaret är alltså enkelt. De baltiska länderna är oerhört lönsamma. Vi hörs igen om tio år.

33 välförtjänta gratulationer

Chansen är stor att Sveriges nästa Spotify, Mojang, King eller Skype finns på sidan 13. Där presenteras de 33 bolag som är med på Ny Tekniks och Affärsvärldens prestigeladdade och researchtunga 33-listan, där Sveriges bästa unga snabbväxande teknikbolag listas.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet