Tritons VD efter skandalerna: ”Jag gillar inte bortförklaringar”

Det ansatta riskkapitalbolaget Tritons VD Peder Pråhl bad om ursäkt redan dagen efter skandalfesten i Alperna 2022. Och de kritiserade fortsättningsfonderna "är ett bra tillskott till branschen", säger han till branschtidningen Private Equity International.
Tritons VD efter skandalerna: ”Jag gillar inte bortförklaringar” - Assemblin
Peder Pråhl, VD och grundare på riskkapitalbolaget Triton. En av de kritserade internaffärerna gällde Assemblin. Foto: Triton / Assemblin

Efter vinterns skandaler och ifrågasättande av bolagets fortsättningsfonder, säger Tritons grundare Peder Pråhl till branschmagasinet Private Equity International (PEI).

Efter en oberoende utvärdering av bolagets företagskultur, som avslutades för någon månad sedan, säger sig riskkapitalbolaget ha förändrat rutinerna kring internnätverkande och sociala evenemang.

Borde stoppat leken

Utredningen föranleddes av rapporter om att Triton-anställda, inklusive Peder Pråhl, skulle betett sig olämpligt vid ett företagsevenemang 2022. Vid en vild fest på Hotel Edelweiss i den österrikiska skidorten Zürs, beskrev Handelsblatt hur olämpliga lekar ska ha lekts av en Peder Pråhl i bar överkropp.

Peder Pråhl erkände sin roll i festen och bad om ursäkt för sitt dåliga omdöme.

“Jag tog av mig skjortan och deltog i en lek som jag inte borde ha deltagit i. Det var fel”, säger han till Private Equity International.

“Jag är inte mycket för bortförklaringar, men jag är stor förespråkare för att be om ursäkt och för att använda misstag för att skapa något bättre (…) Jag borde faktiskt ha stoppat leken i stället.”

Morgonen efter

Pråhl berättar för branschtidningen att han bad om ursäkt till personal och kollegor redan morgonen efter festen och själv övervägde att avgå. Han kontaktade ett antal Triton-investerare för att fråga om de ville att han skulle kliva ner, men efter att ha fått deras stöd stannade han i sin roll.

Den utredning av konsultfirman Culture Consultancy som följde konstaterade att det finns förbättringsområden på Triton, men att företagets kultur är “positiv, entreprenöriell och investerarorienterad.”

I undersökningen ingick enkäter, individuella intervjuer, könsspecifika fokusgrupper och en konfidentiell hotline.

“Viss effekt” på kapitalresning

På frågan om incidenten har påverkat kapitalresningen till Tritons senaste fond, Triton Fund VI, säger Pråhl till PEI att han förmodar att det har haft viss effekt. Fonden lanserades i maj förra året med ett mål att resa 5,5 miljarder euro, enligt PEI.

Branschen generellt kämpar i motvind med kapitalresning och Afv har tidigare rapporterat om Tritons arbete. Sedan våren 2023 har bolaget jagat kapital till sin sjätte flaggskeppsfond. Men enligt Pitchbook har  riskkapitalbolaget ännu inte meddelat att fondresningen gått i mål.

Fortsättningsfonder ett “bra tillskott”

Afv har under våren rapporterat om kontroverser kring internförsäljningar mellan Tritons fonder, där källor uppger att investerare i ursprungsfonden förfördelats av alltför låga priser på de tillgångar som sålts vidare.

En oro finns i branschen kring användningen av fortsättningsfonder och myndigheter som brittiska FCA avser att granska potentiella intressekonflikter.

Enligt Tritons VD används dock denna fondtyp vid tillfällen då man försökt men inte lyckats göra en extern exit. För norska DeepOcean, till exempel, fick man inga “acceptabla bud” trots två säljrundor och sålde därefter bolaget till en fortsättningsfond.

Den nya fonden ger Triton fem år att behålla tillgången samt nytt kapital för att investera i bolaget. Det lockade många andrahandsinvesterare, som övertecknade fonden, enligt Pråhl.

“Jag tycker att continuation-fonder, om de görs rätt som allt annat, är ett bra tillskott till branschen”, säger han till PEI.

Försvar på annan bog

I motsats till många andra tunga PE-bolag kommer Tritons fokus inte att vara försvarsindustrin. En undersökning från Capstone Partners visar att 29% av större investerare vill öka sin exponering mot försvar och cybersäkerhet. Men det är inte ett tåg Triton avser att hoppa på.

De industribolag man investerar i drar redan indirekt nytta av upprustningen, menar han, och säger sig vara nöjd med ett bredare fokus. Man kommer fortsatt att satsa på sektorer som energiomställning, elektrifiering, infrastruktursatsningar, samhällsnyttiga tjänster och fibernät.

För höga priser

Klassiska exits har gäckat PE-bolagen under flera år och det största hindret för att aktiviteten ska dra igång på allvar ser Tritons VD i missmatchade prisförväntningar. Köparna finns, men säljarna vill fortfarande ha för mycket.

Triton har sålt runt 25% av fondernas nettotillgångsvärde under de senaste 12 månaderna, enligt Påhl. Att jämföra med ett globalt snitt på 11% av tillgångsvärdena, enligt Bain & Company.

Läs även:

Dokument avslöjar: Tritons och Peder Pråhls klipp i kritiserad fortsättningsfond

Professorn: Fortsättningsfonder här för att stanna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.