Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Passion för fotbollsaktier

2019-03-20 18:00

Jag ska erkänna direkt – fotboll är inte min grej. Precis som alla andra spelade jag lite fotboll i unga år, och var under medel men inte usel. Sist jag var på plats på läktaren var Champions League-matchen IFK Göteborg–Panathinaikos på Nya Ullevi i mars 1985. Då var jag elva år gammal och Göteborg förlorade med ett noll.

Den där passionen som så många känner, den finns inte där. Inte ens i omvänd mening; jag hatar heller inte fotboll. När det är VM och EM och tunga finaler, då kollar jag gärna. I frågan är jag centerextremist, för att citera Hasse å Tage.

Fotbollsaktier däremot, det är kul, inte minst för att de är så irrationella och passionsdrivna. Ta AIK Fotboll, noterat på småbolagsbörsen NGM. 58 miljoner kronor i börsvärde, och en ägarlista som ett industribolag på large cap: Pålsson-brödernas fastighetsbolag Fabege som största ägare, följt av styrelseproffset Per Bystedt och oljehandelsmiljardären Torbjörn Törnqvist.

I reportaget på sidan 14 tittar Tomas Nilsson närmare på de europeiska fotbollsaktierna. Ett återkommande tema är svag ledning, lågt börsvärde och volatil aktie. Tillsammans däremot, är de riktigt hyfsade investeringar. Dow Jones Stoxx Football Indexinnehåller 33 europeiska klubbar, viktade efter börsvärde, men ingen aktie får ha större andel än 10 procent. Indexet har stigit 7 procent på ett år och drygt 40 procent på fem år, vilket är mer än breda Europaindex.

Men då är det rationell investering, inte passion.

Testa Analys+

För dig som är riktigt intresserad av börsen: just nu kan du testa Affärsvärldens tjänst Analys+ för en krona. Gå in på Affarsvarlden.se/pren.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet