Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bankerna gillar maraton

2019-05-22 18:00

Precis som många stora arenor numera har ett bolagsnamn kopplat till sig, såsom Ericsson Globe eller Tele 2 Arena så har flera maratonlopp runt om i världen ett bolagsnamn kopplat till sig.

I Stockholm är det officiella namnet på det långa loppet Asics Stockholm Marathon. I Köpenhamn: Telenor Copenhagen Marathon, och i Kanada har en kanadensisk multinationell bankkoncern gett sin prägel på loppet – Scotiabank Ottawa Marathon. Andra storbanker som vill kopplas ihop med maratonlopp syns i delstaten Illinois den 13 oktober i år då Bank of America Chicago Marathon äger rum. Även utanför västvärlden återfinns trenden. I Jaipur, huvudstaden i delstaten Rajasthan i nordvästra Indien, heter loppet som äger rum den 2 februari AU Bank Jaipur Marathon.

Fler banker som säger sig vilja ta ett socialt ansvar återfinns också i Mellanöstern. I Kuwait heter loppet Gulf Bank 642 Marathon. Det anordnas i fyra olika distanser, från en halv mil, en mil, en halvmara till ett maraton.

Nordiska banker då? Är inte de med och döper något maraton runt om i världen? Jodå. Ett exempel på det finns i Baltikum, i Litauens huvudsta, med loppet Danske Bank Vilnius Marathon.

De sex största

Abbot World Marathon Majors är en maratonserie som består av sex av de största och mest berömda maraton-loppen i världen. Loppen äger rum i Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago och New York City.

Drama vid mållinjen

Maratonloppet vid OS i London 1908 fick en dramatisk avslutning. Löparen Dorando Pietri kom först in på stadion men han var helt utmattad och sprang först åt fel håll. Han visades rätt men föll flera gånger och hjälptes till sist över mållinjen. Hjälpen innebar att han blev diskvalificerad och segern gick i stället till amerikanen Johnny Hayes.

3 100

… kronor per person och dygn. Så mycket spenderade varje besökare under Stockholm Marathon i fjol, vilket innebar en turistekonomisk omsättning på 234 miljoner kronor under evenemanget.

En pigg 41-årig

Det är 40 år sedan Stockholm Marathon hölls första gången 1979. Den 1 juni i år arrangeras eventet för 41:a gången. Till fjolårets maraton var 20 000 löpare från 102 nationer anmälda. Teknikkonsultbolaget Sweco gjorde en undersökning på besökarantalet i fjol. Den visade bland annat att nära två tredjedelar av löparna hade rest till Stockholm och att en av tio aldrig tidigare hade besökt staden. De svenska besökarna stannade i snitt 2,3 dagar och de utländska stannade i 3,3 dagar.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom