Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Bergsbestigning är meditativt”

2017-02-07 22:00
Namn: Lilian Fossum Biner. Född: 1962 i Stockholm. Bor: På Lidingö, Stockholm. Familj: Man och fyra barn. Gör: Styrelseordförande i Cloetta samt styrelseledamot i Lundbergs, A-connect, Nobia, Thule Group och Givaudan. Bästa stället att åka offpist: Runt Zermatt. Bästa berget att bestiga: Weisshorn, 4 506 meter över havet. Foto: Privat

För styrelseproffset Lilian Fossum Biner ­ligger intresset för bergsport i blodet.

Klättring, turåkning och slalom – det finns många olika sätt att utöva bergsport på. Lilian Fossum Biner tycker om dem alla. Men helst ägnar hon fritiden åt bergsbestigning, med eller utan skidor. Av samtliga 4 000-meters­toppar i Schweiz – det är fler än 40 stycken – har hon bestigit alla utom fyra.

Oftast har hon ett eller ett par projekt varje år. Inför varje bestigning krävs det tre eller fyra träningsturer och en hel del konditionsträning.

– En vintertur börjar ofta med att vi tar skidorna till en hytta för övernattning. Sedan, väldigt tidigt nästa morgon, börjar vi klättra uppåt för att bestiga det berg vi riktat in oss på. Först med skidor, med rutschfasta stighudar och sedan till fots när det blir för brant.

Till vardags är Lilian Fossum Biner styrelseproffs. Sitt första styrelseuppdrag var för Vattenfall år 1999. Då var hon samtidigt finanschef på Spendrups, en roll hon senare också hade på Axel Johnson.

I dag sitter hon i ­­sammanlagt sex stycken bolagsstyrelser: Lundbergs, A-connect, Nobia, Thule Group och doftföretaget Givaudan. Sedan ett år tillbaka är hon också ordförande i Cloetta.

Under det gångna året har hon lett arbetet med att tillsätta en ny vd för bolaget. Valet föll på Henri de Sauvage Nolting. Han kommer närmast från Arla och tillträder sin vd-tjänst på Cloetta den 15 februari.

– Sedan augusti har väldigt mycket fokus legat på att tillsätta en ny vd, en process som nu är avslutad. Att rekrytera en vd är en av de svåraste upp­gifterna som styrelsen har, säger hon.

Det var Lilian Fossum Biners pappa som introducerade henne för alpinism. Då var hon i tjugoårsåldern och de tillbringade somrarna i Zermatt, Schweiz. En plats hon fort­farande spenderar mycket tid på (hennes man kommer därifrån). Men som barn tillbringades vintersemestrarna i Norge där hon åkte skidor, både slalom och längd.

– I dag när vi åker skidor gör vi det oftast i Zermatt. Om vi inte är med barnen på deras tävlingar här i Sverige. Fast då är det ju bara barnen som åker. Jag och min man kör bara bilen – och betalar för lunchen.

Hon tycker att det finns gott om fina skidmöjligheter i Sverige. Inte minst i Stockholm.

– Jag vill slå ett slag för stockholmsbackarna. De är bättre än man kanske tror – både den hos oss på Lidingö, men också Hammarbybacken och backarna i Sollentuna och Huddinge.

De mer seriösa och tekniskt avancerade klättringarna och bergsturerna gör Lilian Fossum Biner, av säkerhetskäl, helst ensam med sin man, för då är alla deltagare fastspända i varandra med säkerhetslinor.

Men kortare turer gör hon gärna med vänner eller med barnen. Klättring har blivit någonting familjen gör tillsammans.

– Det låter så dramatiskt och spännande att bestiga berg, men stundtals är det nästan meditativt. Man tar ett steg efter det andra och man kommer in i en speciell rytm, och ett lunk, som gör att man hinner både tänka, koppla av och njuta av den vackra naturen.

Hon säger att det är ganska annorlunda från vardagslivet och att hon mår bra av att röra på sig. Turerna kan hålla på i alltifrån 5 till 15 timmar och då gäller det att ha en bra rytm och spara på krafterna så att man håller hela vägen.

Att åka skidor gör hon helst offpist. I lössnö.

– Det är såklart spännande att åka i orörd snö men också mycket mindre stressigt än att åka i pisten. Vissa brukar fråga om jag inte är rädd för att något ska hända offpist, men jag är mer rädd att någon ska åka på mig i backen.

 

Text: Gustav Berg

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom