”Det sitter i huvudet på hunden”

2016-11-29 22:00 Helene Rothstein
Namn: Dalia Ramström (med hunden Gerbie). Gör: Vunnit SM och två EM i hundspann. Ålder: 21. Bor: Gunnismark utanför Umeå. Foto: Privat

Hon är inte bara bäst i Sverige. Sedan november kan Dalia Ramström och hunden Gebrie också tituleras Europamästare i hundspann.

Att påstå att 21-åriga Dalia Ramström är uppvuxen med hund vore en underdrift. Sedan barnsben har hon bott tillsammans med ett trettiotal hundar. Mamma, Maja Ramström, driver nämligen en hundkennel i föräldrahemmet Gunnismark utanför Umeå. Ochi uppväxten med den klassiska hundspannsrasen Siberian husky har präglat Dalia Ramström.

– Hundarna har alltid varit delaktiga i allt jag gör, de är familjemedlemmar, säger hon.

Dalia Ramström var bara nio år när hon tävlade i hundspann för första gången. Det gick inget vidare. Hennes husky, som var van att springa i flock, ville inte tävla ensam och stannade hellre med hundarna vid startlinjen än sprang ikapp längs tävlingsbanan. I dag, med närmare tolv års erfarenhet av att köra hundspann, kan hon skratta åt debuten. Men problematiken att få hundspannsrasen att ge sig iväg ensam är densamma nu som då.

– Det är generellt svårare att tävla med bara en hund, säger Dalia Ramström. De är ju flockdjur och vill springa tillsammans.

Hennes nuvarande tävlingshund, Gebrie, har hon haft sedan han föddes. De senaste åren har duon skördat stora framgångar: fyra raka segrar i svenska mästerskapen, och i år beslutade sig Dalia Ramström för att det inte skulle räcka med det.

I mitten av november reste hon och Gebrie till Lauf i södra Tyskland med ett nytt mål: att bli bäst i Europa. Tävlingsbanorna i Tyskland skilde sig en del från de svenska, insåg Dalia Ramström när hon var på plats. I Tyskland var banorna mer flacka, fast med skarpare kurvor. Det var förhållanden som satte duon på prov. Att skära kurvor i en hastighet på närmare 30 kilometer i timmen ställer en del krav på förarens balans.

Tävlingen genomfördes på barmark. I stället för på snö drar Gebrie fram Dalia Ramström på en slags kickbike, där föraren står med ena benet på en liten platta.

Att det skulle gå bra även i Europa var emellertid långt ifrån någon slump. Gebrie har inte bara vuxit upp på familjens kennel, han har till och med avlats fram just för att bli framgångsrik i tävlingssammanhang. Och anlag i all ära, men Dalia Ramström lyfter fram att en framgångsrik hund också måste ha andra kvaliteter.

– Även om det ligger ett långt arbete bakom, så hänger inte allt på generna. Det sitter i huvudet på hunden. Och ­Gebrie älskar att vinna lika mycket som jag.

Under EM delades sammanlagt sju guldmedaljer ut, i discipliner som fyrspann med vagn, kickbike med en respektive två hundar. Duon vann även ett annat EM i november, i Thetford ungefär två timmar utanför London. Till skillnad mot det i Tyskland välkomnar EM i England alla raser, även blandraser.

En stor anledning till att det gått så bra för Dalia Ramström, både i Sverige och internationellt, är den kemi som hon och Gebrie byggt upp.

– Vi kommunicerar väldigt mycket med kroppsspråk. Jag kan läsa av honom och jag kan tydligt visa hur jag känner mig – och vad jag vill.

I dag driver hon hund­kenneln tillsammans med sin mamma, och trots att Dalia Ramström kan titulera sig som både svensk och europeisk mästare har hon ett brödjobb, bokstavligt talat. Till vardags arbetar hon på ett lokalt bageri, vid sidan om det studerar hon kriminologi vid Umeå universitet.

– I framtiden vill jag jobba med människor inom rätts­väsendet.

Men betyder det att hon tänker överge sin passion?

– Nej, säger Dalia Ramström. På något sätt kommer hundarna alltid finnas med i mitt liv.

Helene Rothstein

Premiumnyheter

Aktuellt inom