NP3 garanterar 15% av Tingsvalvets nyemission

Fastighetsbolaget Tingsvalvet har släppt prospektet för sin företrädesemission på 60 Mkr. Redogörelsen över tecknings- och garantiåtagarna utgör intressant läsning.
NP3 garanterar 15% av Tingsvalvets nyemission - Tingsvalvet
Tingsvalvet är aktuellt med en företrädesemission som går att teckna till och med den 22 maj.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Tingsvalvets företrädesemission av aktier som kan tillföra fastighetsbolaget 59,8 Mkr före emissionskostnader. Netto rör det sig om 58,8 Mkr.

I samband med det hissade vi inga flaggor, utan uppmärksammade istället att villkoren är bra.

Det som står att läsa i prospektet ger inte heller anledning att hissa någon flagga. Dock har Tingsvalvets aktie handlats under teckningskursen 26 kronor. Emissionsguiden hissar därför flaggan ”aktien handlas ner till teckningskurs”, vars generella formulering lyder:

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Tingsvalvets B-aktie var som lägst nere på 24,2 kr för ett par veckor sedan och står nu i 26 kr. Stamaktierna (A & B) har dock högst begränsad likviditet. Tingsvalvet avstår från att kommentera flaggan.

Största teckningsåtagare i emissionen Belopp Mkr Andel av emission Ägarandel före emission
Stockslätten 5,6 9,4% 9,4%
EkoFast Invest (VD Håkan Karlsson och vice VD Magnus Fält) 5,6 9,3% 9,3%
Karlsarvet Capital 5,2 8,7% 8,7%
Anders Tangen 5,2 8,7% 8,7%
Eiendomsinvest 4,8 8,0% 8,0%
Axagon (styrelseordförande Sven Engwall) 2,9 4,8% 4,8%
Totalt, samtliga teckningsåtagare 46,6 78,0%

NP3 Fastigheter kliver fram

I prospektet framgår att samtliga Tingsvalvets större aktieägare tecknar sin respektive andel i emissionen (pro rata).

Det inkluderar VD Håkan Karlsson, vice VD Magnus Fält samt ordföranden Sven Engwall som sammantaget tecknar drygt 14% av emissionen, för 8,5 Mkr. Ledamoten Per Berggren kvalade inte in i tabellen intill men har lämnat teckningsåtagande om drygt 1,8 Mkr genom bolaget Brisas Invest.

Samtliga aktörer i tabellen finns även med som garanter i emissionen. Klart störst garanti har dock lämnats av NP3 Förvaltning (NP3 Fastigheter). De garanterar för 9 Mkr (av totalt 13,2 Mkr) och har därtill lämnat teckningsåtagande om drygt 1,1 Mkr.

NP3 äger 1,9% av Tingsvalvet sedan tidigare och teckningsåtagandet innebär pro rata. Att Large Cap-bolaget NP3 väljer att garantera en ansenlig del av emissionen (15% av totalbeloppet) utgör en intressant signal. Särskilt eftersom samtliga garantiåtaganden i Tingsvalvets emission har lämnats utan krav på ersättning.

BEFINTLIGA ÄGARE VÄXLAR UPP

De tecknings- och garantiåtaganden som lämnats från insynspersoner och övriga befintliga ägare förtjänar att lyftas fram som en positiv aspekt med Tingsvalvets nyemission. Denna punkt kallar vi ”befintliga ägare växlar upp”, med följande generella formulering:

Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.

För att summera har Tingsvalvets emission hittills fått en flagga samt två positiva omnämnanden av Emissionsguiden. Vi återkommer med en ny artikel i samband med att emissionsutfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.