Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Svenska tränare efterfrågade

2017-06-13 22:00

Ett gediget tenniskunnande och för­mågan att jobba i team gör svenska tränare populära på proffstouren.

De svenska tennis­spelarna i När-vi-var-bäst-generationen må ha hängt upp tävlings­racketarna sedan länge. Men de är fortfarande hett efterfrågade – som tränare.

Jonas Björkman har tidigare tränat nuvarande världs­ettan Andy Murray och jobbar nu med kroaten Marin Cilic. Magnus Norman har coachat schweizaren Stan Wawrinka medan hans kollega på Good to Great-akademin, Mikael Tillström, tränar den färgstarke fransmannen Gael Monfils. Andra svenska före detta toppspelare som har, eller har haft, tränaruppdrag är Stefan Edberg, Thomas Johansson och Peter Lundgren.

Ett tecken på de svenska tränar­framgångarna var att både Magnus Norman och Mikael Tillström nominerades till titeln Årets tränare av tennis­organisationen ATP – och det blev Magnus Norman som tog hem utmärkelsen.

”Den förre världstvåan och segraren av tolv ATP-titlar har tagit Wawrinka tillbaka till topp tre på ATP-rankningen med fyra titlar, inklusive hans tredje Grand Slam-titel när han vann US Open”, skrev ATP-juryn.

Jonas Björkman tror att det förutom ett gediget tenniskunnande är de svenska exproffsens förmåga att samarbeta i team som gör dem efterfrågade.

– I dagens tennis är det inte bara en tränare som jobbar med spelaren, det är ett helt team med 7–9 personer som omger honom. Många av oss svenskar är ju uppväxta med lagidrotter och det tror jag gör det lättare för oss att jobba tillsammans med andra, säger han.

Erik Aronsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom