Annons från Advokatfirman Fylgia

Så undviker du det ”hårda obeståndet”

Genom att agera tidigt och skapa sig en klar uppfattning om bolagets finansiella risker i bred mening kan många företagare undvika att hamna i momentana betalningssvårigheter som i värsta fall kan leda till en obeståndssituation som bolaget inte kan ta sig ur. Fylgias obeståndsexperter ger sin syn på de viktigaste punkterna att tänka på.
Fylgia-Advokatbyra_Affarsvarlden
Jakob Callmander, Josefin Müntzing Alm och Mathias Winge, delägare och advokater med fokus på obeståndsrätt på Advokatfirman Fylgia.

Under senare tid har Advokatfirman Fylgias obeståndsavdelning, en av landets största, jobbat för högtryck för att möta de många frågor som uppkommer i samband med att bolag får betalningssvårigheter med risk att leda till ett mer permanent obestånd.

”Det har varit en tydlig ökning av obeståndsärenden men framförallt en kraftigt ökad mängd generella frågor från styrelser, investerare, borgenärer och revisorer kring illikviditet och obeståndsöverväganden i stort”, säger Jakob Callmander, Josefin Müntzing Alm och Mathias Winge, samtliga delägare och advokater med fokus på obeståndsrätt på Advokatfirman Fylgia.

Enligt Jakob, Josefin och Mathias finns en rad generella åtgärder att vidta för att undvika ett så kallat hårt obestånd, det vill säga ett konkursförfarande. Att som styrelsemedlem känna till sina skyldigheter när ett bolag riskerar hamna på obestånd är också centralt, menar de.

Öka medvetenhet om finansiella risker

Ökade finansiella risker kräver en ökad medvetenhet om den finansiella statusen. Att återkommande, åtminstone månatligen, se över utvecklingen och sätta upp strukturer och rutiner för övervakning av potentiella betalningsproblem, såväl externt som internt, kan förebygga likviditetsproblem och minska risken för kundförluster.

”Det är också viktigt att notera att bolagets styrelse måste hålla sig informerad om bolagets ekonomi trots att man anlitar redovisningskonsulter och revisorer”, säger Josefin Müntzing Alm.

Se över tillgångs- och kapitalstrukturer

Att se över bolagets tillgångs- och kapitalstruktur menar Jakob Callmander är ett annat sätt att agera proaktivt när den finansiella situationen knakar i fogarna.

”Man bör se över tillgångs- och kapitalstrukturen. Kanske finns det anläggningstillgångar som kan frigöra kapital genom sale-lease-back eller motsvarande.”

”Tillgångar kontra skulder och eget kapital bör även testas så att exempelvis en större konstaterad förlust inte slår så hårt mot det egna kapitalet att detta helt eller delvis förbrukas. Beroende på vad balanserna visar kan kontrollbalansräkning bli aktuellt”, säger han.

Skapa kännedom om styrelsens skyldigheter

Mathias Winge menar att det ofta råder stor okunskap kring styrelsens skyldigheter när ett bolag hamnar i en svår ekonomisk sits. I detta sammanhang är det viktigt att styrelsen informerar sig om läget och sina skyldigheter.

”Styrelsen ska se till att informera sig om sina skyldigheter gentemot fordringsägare och att transaktioner som till exempel sker före konkurs kan komma att utgöra oredlighet mot borgenär om de inte sker till marknadsvärden.”

”Det är viktigt för styrelsen att ha kännedom om hur bolagets ekonomiska ställning kan drabba dem personligen. Konstaterar styrelsen efter en genomlysning att man har allvarliga problem bör revisor och andra finansiella rådgivare kopplas in, liksom obeståndsjuridiska experter”, säger Mathias Winge.

Agera i tid

Överlag menar Jakob, Josefin och Mathias att en central aspekt när bolaget står inför finansiella utmaningar är att agera i tid.

”Att agera i tid är helt centralt för att skapa rimliga möjligheter för att kunna arbeta med flera olika verktyg i en obeståndssituation. Med den ”nya” lagen om företagsrekonstruktion som trädde i kraft den 1 augusti 2023 ställs det större krav på bolag som ansöker om att beviljas företagsrekonstruktion, och det är ofta avgörande att man som företagare har både gott om tid och ekonomiska resurser för såväl själva ansökningsförfarandet som för rekonstruktionsperioden som tidsmässigt kan bli utdragen.”

”Rekonstruktion av en i övrigt finansiellt illa drabbad juridisk persons verksamhet genom konkurs har historiskt ägt rum i relativt stor omfattning”

Samtidigt vill Fylgias obeståndsexperter understryka att konkursverktyget, hur brutalt det än må vara i många aspekter, kan vara ett mycket effektivt sätt att rekonstruera de delar av verksamheten som på ett objektivt plan bedöms som långsiktigt livskraftiga. ”Rekonstruktion av en i övrigt finansiellt illa drabbad juridisk persons verksamhet genom konkurs har historiskt ägt rum i relativt stor omfattning”, kommenterar Fylgias obeståndsexperter som en samlad kommentar kring olika rekonstruktionsvägar.

De betonar samtidigt att varje fall är unikt och måste analyseras specifikt för att kunna ge rätt juridisk vägledning.

”Frågor som ställs är ofta relaterade till vad man får, kan och bör göra. Ofta är sådan rådgivning svår utan en djupare analys av bakomliggande omständigheter såsom bransch, finansiell status, tillgängliga tillgångstyper och typ av finansiering. Därför ska man alltid söka professionell rådgivning vid oklarheter.”

Läs mer om Advokatfirman Fylgia och kontakta oss för rådgivning här.

 

Denna artikel är en annons från Advokatfirman Fylgia,
den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.