Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Alla moders utspädning”

2019-05-15 18:00

BÖRSGOLVET.

Maj inleddes med snöfall och börsfall. USA:s kryddstarke president gav marknaden en tjuvsmocka i magen och avslutade med ett knä i ansiktet genom att med några snabba tecken på Twitter sänka tilltron till framtiden för världshandeln. Golvets luttrade vänner konstaterar lugnt att det bara är en tidsfråga innan nya tweets får motsatt effekt och ligger stilla i positionerna eller köper på Trumprabatt.

I stället firar vännerna våren med att linda in sig i tjocka filtar och boka resor söderut, och hoppas att planet inte ställs in på grund av strejk, konkurs, gräshoppor eller vilken nu av Egyptens tio plågor som för dagen drabbar flygindustrin. Pilotstrejken fick de allra mest välvilliga SAS-kramarna bland Golvets vänner att tvivla på flygbolagets framtid. Strejkkulturen tycks helt enkelt sitta i bolagets dna. Men en fettsprängd bit blåfenad tonfisk gladdes åt hur piloten agerade i en SAS-kärra hon flög med i veckan.

– Han bad alla passagerare flytta till fönsterplats när vi taxade förbi ett Norwegianplan, ”så det ser ut som vi har full beläggning”. Med sådana piloter kanske det ändå finns hopp, säger firren, men konstaterar i nästa andetag att Norwegian inte precis heller varit någon fröjd för aktieägarna.

Förhoppningarna att göra klipp på frivilliga eftergifter mellan Oscar Properties olika kapital- och fordringsägare är orealistiska, varnar en vårjoggare som ser ett suddigt 79&Park passera ute på Gärdesfälten.

– Oscar har påhejad av rådgivarna byggt upp en balansräkning så när som förutbestämd att krackelera vid svagare bostadsmarknad. När pyramiden nu ger finansiärerna fingret uppifrån stamaktiekapitaltoppen och hela vägen ned i skuldlagren andas de frivilliga lösningsförslagen ’för lite, för sent’, flåsar joggaren.

Han konstaterar att Spiltan och övriga större fordringsäg­are i 2019-obligationen gjorde ’det rätta’ – eller sålde ut sina kunder billigt – genom förlängningen till 2021. Närmsta problem med den uppgörelsen är den obligatoriska amorteringen på knappa 113 miljoner innan året är över, för de pengarna finns i dagsläget inte.

– Lösningen att få obligationsägare och preferensaktier att frivilligt konvertera till nya stamaktieserien B2 kommer kräva alla moders utspädning av befintliga stamaktier. Men även helt utan en del av dagens skulder och samtliga preferensaktier blir det svårt för Oscar att klara likviditeten. Den ofrånkomliga är nya lån och nytt, färskt stamaktiekapital utifrån. Annars välter Jengakloss-bygget sig självt om inte rekordpriserna återvänder för att stanna, säger friskus och stövlar vidare.

En sommarklänning på Hallwylska har skvallermaraton med alla som vill höra. Hetast är nya rykten om strålbehandlingsbolaget Elekta.

– Philips har varit intresserade förut och när holländarnas finanschef var på Sverigebesök häromveckan späddes uppköpsryktena på ännu mer. ”Larry” Leksell håller familjeklenoden nära hjärtat och har inte velat sälja tidigare, men till rätt pris brukar ju det mesta vara till salu.

En annan som tar ut sommaren i förskott är en nyinköpt Chris-Craft Continental på söndagstur i Stockholms ytterskärgård. Tveksamheter bland börsens fastighetsbolag bidrar till den kyliga stämningen.

– SBB har fått investment grade-betyg av både S&P och Fitch och de har verkligen utnyttjat läget och lånat upp sig efter det. Men de har inte sökt någon bedömning av Moody’s som är betydligt tuffare. Sektorkollegan Balder har gjort precis likadant, de spolade Moody’s så sent som i april. Man får lite 2008-vibbar när bolagen byter värderingsinstitut om de inte får det betyg de vill ha.

Burr, plötsligt fick Vännerna kalla kårar igen. 2008-känningar är vi gärna utan.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom