Allt ljus på skulderna

Det här rapportkvartalet lyfts stora hyresskulder ut i ljuset. Affärsvärlden listar börsbolag som guidat för stor IFRS 16-effekt.
Allt ljus på skulderna - veckans-data-nummer-16_binary_6955484.jpg

Redovisningsregelverket IFRS har fram till nu gömt operationell leasing i årsredovisningens notpaket. Dessa långtidshyrda lokaler, fordon, maskiner och så vidare har utgjort omfattande rörelsetillgångar, men utanför den egna balansräkningen. Placerarkollektivet har sannolikt endast noterat årets löpande ”hyreskostnad” i resultaträkningen.

Sedan 1 januari 2019 gäller IFRS 16. Denna nya spelregel kan liknas vid att i hyrestunga bolag stoppa ned huvudet under ytan och överblicka hela det isberg som utgör rörelsens ekonomiska balansräkning, inklusive de långtidsinhyrda tillgångar och skulder som hela tiden lagt grunden till intjäningen. Med IFRS 16 ska framtida operationella leasing-åtaganden nu redovisas. Det sväller leasetagarens balansräkning med dels nuvärdet av leasingtillgången, men också med motsvarande räntebärande leasingskuld. Resultaträkningens hyreskostnad ersätts med en del av-/nedskrivningar, på tillgången, och en mindre del belastning på finansnettot, från skulden.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco