Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Finns det några immuna aktier?

2020-03-18 18:00

Det mesta har rasat. Men när röken börjar skingras borde väl också vinnare på en värld där virusbekämpning är högst prioritet. Vad kan det vara?

Börsen har redan tagit höjd för att alla utvecklingar kring corona leder till en lågkonjunktur under 2020. Frågan är snarast hur djup den blir. Standardsvaret på en lågkonjunktur för en portföljförvaltare är att vikta om till de klassiskt defensiva sektorerna. Teleoperatörer och energi- och läkemedelsbolag anses klara lågkonjunktur hyggligt helskinnade. Bolag inom konsumentvaror hör också hit som Axfood, Ica och Orkla.

Det kan vara en idé i detta läge. Nedan följer fler tänkbara aktier som kan bli vinnare eller i vart fall relativa vinnare. Flertalet aktier har vi analyserat.

Ett problem med att investera i uppenbart defensiva aktier är emellertid att de är relativt högt värderade. Tar vi till exempel Telia så ligger det framåtblickande p/e-talet kring 12. Samma värderingsmultipel bottnade på 7,9 i finanskrisen (oktober 2008) och låg just under 10 när eurokrisen härjade (augusti 2011). Sedan dess har den här typen av stabila bolag odlat en image av utdelningsmaskiner som fått hög värdering tack vare sina goda utdelningar.

Detta gör dem till lite mindre givna vinnare i dagsläget. Telia har till exempel snudd på fallit lika mycket som börsen liksom Ica och Axfood. Men aktier som Tele 2 och Astra Zeneca har klarat sig lite bättre med nedgångar på runt hälften av det index genomlidit. En operatörsaktie i storformat som vi gillar är norska Telenor. I den alternativa operatörssfären är Bahnhof en favorit.

Aktier som är direkt kopplade till bekämpningen av coronaviruset är svårare att hitta. Ett par bolag har skickat ut pressmeddelanden om att de har relevanta produkter inom desinfektering, vilket lett till kursuppgång. Spotlightnoterade Prebona är ett och Bactiguard ett annat. Här tillåter vi oss vara lite skeptiska till kursreaktionen, särskilt i Prebona-fallet.

En idé som inte fått något genomslag ännu är att olika former av luftrening blir viktigare i framtiden. Många experter menar att god ventilation är lika viktigt som handtvätt för att hindra smittspridning. Inom området luftkvalitet finns en del bolag som Nederman, Absolent, Munters och relativt nynoterade Qlean Air. Det senare bolaget tillverkar bland annat fristående enheter som renar luft från skadliga partiklar i bagerier och liknande lokaler. Det är dock en mindre affär för Qlean Air som helhet då bolagets huvudprodukt är bås för tobaksrökning. Här vet vi inte hur efterfrågan påverkas.

Tittar vi bredare på ventilation som tema så finns ju Systemair och Lindab, men klockrent är det inte.

Tillverkare av sjukvårdsutrustning är andra bolag i denna grupp. Getinge är världsledande inom utrustning för intensivvårdsavdelningar och har pekats ut som ett bolag som kan uppleva ökad efterfrågan.

Den grupp av bolag som kanske mest varit på tal är de som har produkter, främst inom underhållning, för hemmasittare. I omvärlden stängs många skolor, vilket utan tvekan kommer kan öka efterfrågan på produkter från aktörer som Microsoft (Minecraft, Xbox), Nintendo (Switch), Tiktok (onoterat bolag) och liknande. Stay-at-home-stocks, som det kallas i USA.

Kanske är dataspel det som ligger närmast till hands. På börsen finns Stillfront, Paradox och Embracer som några exempel. Kanske betting och nätkasino också får ett uppsving? Ett aber för bettingbolagen är dock att många event ställs in, till exempel inom NHL och SHL-slutspelet som planerar att dra ned antalet matcher till bäst av fem. Årets stora sak är EM i fotboll som i skrivande stund ser ut att flyttas till 2021.

Storytel, Netflix, Spotify och Nent är mediebolag som mycket väl kan uppleva ökad efterfrågan om många tar rådet att undvika icke nödvändiga personliga kontakter. Vad finns det mer för hemmakvällsbolag? Kanske Swedish Match, ovan nämnda Orkla som är stora på chips eller kanske lilla Rootfruit. Cloetta? Möjligen, men nog undrar vi lite över hur det går med deras turnaround-arbete inom lösviktsgodis om virusskräcken sätter klorna även i gottegrisarna.

Att jobba hemifrån är en stor trend sedan en rad företag uppmuntrat anställda till det, till exempel Spotify. Här finns företag som erbjuder teknik och lösningar som kan gynnas, men de är främst amerikanska och sällan rena spel på den trenden. Microsoft har till exempel Skype och Teams som är relevanta produkter, men de rör knappast nålen för bolaget som helhet.

Företaget inom hemleveranser borde få ett uppsving. Kinnevik har investeringar i Mathem och Kolonial men investmentbolagets substansvärde och börskurs hänger mer på hur det går för Zalando och Tele 2. En alternativ vinkel är tillverkare av pappersmassa och kartong som behövs för alla förpackningar. Här är SCA och Billerud två stora företag. Rottneros kan också nämnas.

Några USA-namn i work-from-home-sektorn som brukar nämnas är Okta, Docusign, Zoom Video Technologies och Slack. Att som svenska placerare utan förkunskaper om dessa bolag kasta sig på köpknappen här känns dock som ett säkert vis att förlora pengar.

Allt som allt är det svårt att se några tydliga vinnare på den nya virusvärld som vi vaknat upp till. Om man tror att påverkan blir mycket stor och disruptiv kan det finnas enklare sätt att placera sina pengar än att leta efter dem. Nämligen genom att blanka de bolag som har mest att förlora. Flyg, hotell och turism står högst upp på listan över misstänkta. Bolag laddade för tillväxt och med hög belåning hör troligen också hit. Det som är kusligt med den typ av hastiga omslag i ekonomin som sker nu är dock att konsekvenserna ofta är oöverskådliga och överraskande. Det är först i efterhand som det är tydligt vilka som blev vinnare och förlorare.

Daniel Svensson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom