Halvtid i pillerfabriken

Astra Zeneca har tappat patent värda 20 miljarder dollar de senaste åren. Nu kämpar vd ­Pascal Soriot för att ersätta dem med nya. En kamp helt i klass med de många slagsmål han var inblandad i under sin uppväxt.

En avspänd Pascal Soriot, klädd i sandfärgade chinos, vit skjorta utan slips och marinblå kavaj, kommer in till Astra Zenecas nyinredda inomhustrattoria i forskningsanläggningen i Mölndal söder om Göteborg. Kafeterian, komplett med lattemaskiner, Guns n’ Roses på diskussionsvänlig låg volym samt sittkuddar av både mjuka och lite hårdare modeller, smyckas av ljuskronor som ger intryck av att bestå av några kvadratmeter ihopknycklat papper. Kanske vill hjärnorna bakom samlingsplatsen förmedla intrycket av att detta är platsen där nya idéer skrivs ned på baksidan av servetter för att sedan knycklas ihop. En plats där det inte bara är okej att misslyckas, utan där misstag lyfts fram som goda exempel. Pascal Soriot brukar hur som helst säga att när han började på Astra Zeneca var de anställda rädda att misslyckas, vilket fick till följd att få vågade ta risker – något som i sin tur påverkade flödet av nya mediciner negativt.

Efter att ha börjat som veterinär hemma i Frankrike jobbade han under nästan 20 år i bland annat Japan, Australien och USA för olika (mest) franska läkemedelsbolag. Pascal Soriots engelska är följaktligen utmärkt och kommer med klassisk fransk betoning. Han värvades senare till schweiziska Roche och fick vd-rollen i det på den tiden stekheta amerikanska dotterbolaget Genentech. Några år senare ringde Leif Johansson och undrade om han inte skulle ha det lediga koncernchefsjobbet på Astra Zeneca.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här