Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Man ska ha tur som vd”

2017-02-07 22:00
Tid: 15.30. Plats: Brillo, Sturegatan 6, Stockholm. Fika: Äppeljuice och en halv croissant. Foto: Helene Rothstein

Fika med Affärsvärlden. Tid: 15.30. Plats: Brillo, Sturegatan 6, Stockholm. Fika: Äppeljuice och en halv croissant.

År 2013 lämnade Peter Uddfors vd-posten för Mycronic. Styrelsen uppgav att bolaget skulle ge sig in i en ny fas – med ökat fokus på befintlig verksamhet. Den del som Uddfors hade varit drivande inom – LDI-investeringen (Laser Direct Imaging) som skulle möjliggöra mindre, mobila elektronikprodukter – ansågs vara för dyr. Han blev förvånad när nye styrelseordföranden, tillika huvudinvesteraren, Patrik Tigerschiöld meddelade att han fick lämna vd-posten.

– De hade nyligen genomfört en vd-ut­värdering i styrelsen där jag fått mycket ­positiv feedback. Men det är helt okej, en styrelseordförande måste ha hundra procents förtroende för sin vd, annars fungerar det inte.

I årets tredje nummer av Affärsvärlden publicerades ett reportage om den succé som Mycronic har blivit sedan Peter Uddfors lämnade vd-posten och efterträddes av en annan civilingenjör – Lena Olving.

Peter Uddfors, som inte intervjuades i artikeln, betonar att den framgång som nu skördas beror på en rad faktorer som inträffade under hans tid som vd. Inte minst den ledningsgrupp som kom på plats efter fusionen mellan de två förlustföretagen (Micronic –99 miljoner kronor och Mydata –73 miljoner kronor) som ett år senare redo­visade ett plusresultat om 74 miljoner kronor.

Men det som framför allt är avgörande för framgången, enligt Uddfors, är världsmarknadens efterfrågan på displayer eftersom Mycronic säljer maskiner till asiatiska företag som tillverkar displayer. Typiska kunder är Samsung och dess underleverantörer som från början fanns i Japan, senare mer västerut: i Sydkorea, Taiwan och Kina. Dessa ­maskiner, PG System, säljs för cirka 300 miljoner kronor styck med en bruttomarginal på närmare 90 procent, och enligt Uddfors var efterfrågan på maskinerna cirka en till två per år fram till 2013.

– De senaste åren har lönsamheten peakat, med en orderingång över det normala på de stora PG-systemen. År 2014 och 2015 sålde man mellan fyra och fem system per år, ­vilket är fantastiskt. Hatten av! Olving hade en otroligt fin tajming när hon klev in och man ska ha tur som vd.

Efter att Peter Uddfors lämnade Mycronic gick han och ”sparkade stenar” en månad innan han klev in i koncernledningen på ­Eltel där han ännu ansvarar för affärsområdet Fixed Communication – en del av installationsbolaget som omsatte runt 5,5 miljarder kronor i fjol. Där har han redan hunnit vända utvecklingen och ökat ebita-marginalen från 3,6 till 6,3 procent.

– Jag har kanske fått en profil som turn-around-vd.

Såhär i efterhand önskar han att han skulle ha varit bättre på att kommunicera med styrelsen under slutet av de 3,5 år som han var vd för Mycronic.

– Jag skulle ha ägnat mer tid åt de nya leda­möterna som kom in. Även mer tid åt Tigerschiöld, för att sätta in dem i affären och ge dem förståelse för strategin i ett mono­poldrivet företag. Det var mitt misstag, säger han.

– Vi nådde stor framgång med affärs­området PG som man nu kapitaliserar på. Nu kvarstår utmaningar med SMT som jag inte fick fart på, och där har man inte nått framgång än.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom