Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nygamla innehavet levererar

2019-10-16 18:00

Småbolagsportföljen fortsätter hålla jämna steg med index. Förra månadens nytillskott har redan börjat leverera på förvärvsstrategin.

Småbolagsportföljens kapplöpning mot index fortsätter. Jämförelseindex OMXSGI har fortfarande en marginell ledning med en avkastning på 22,7 procent hittills i år. Småbolagsportföljen har i princip stått stilla sedan uppdateringen i nummer 39/2019, vilket innebär att värdeökningen i år summerar till totalt 22,5 procent.

I vanlig ordning är det surdegarna B3 Consulting och Profilgruppen som tynger, ned 36,4 respektive 14,7 procent sedan inköp. I förra veckan tillträdde Profilgruppens nye vd Fredrik Zöögling något tidigare än väntat. Han har mångårig erfarenhet från ledande befattningar inom industrin, senast som vd i Eberspächer Exhaust som tillverkar och säljer avgassystem för lastbilsindustrin. Förhoppningsvis kan han få fason på försäljningen som vek ned i förra kvartalet.

Teknikkonsulten Rejlers står fortsatt för den största positiva kursförändringen bland portföljinnehaven. Aktien har rekylerat upp ordentligt sedan en rad positiva analytikeromdömen nått marknaden under hösten. Förväntningarna på bolaget har kommit upp rejält inför kvartalsrapporten som släpps i nästa vecka, även om Handelsbankens riktkurs på 184 kronor fortfarande är långt bort på dagens nivåer runt 107 kronor.

Tidigare i veckan köpte det nygamla portföljinnehavet Proact upp det nederländska Peopleware.

”Genom förvärvet får Proact en kraftigt förstärkt närvaro i Nederländerna och Belgien med ökad kapacitet att leverera marknadsledande it-tjänster till medelstora och stora företag och myndigheter. Detta förvärv har en betydande roll för Proacts strategi och uppdaterade tillväxtmål”, skriver Proact.

Förvärvet är helt i linje med Affärsvärldens prognos från tidigare i höstas, då vi utfärdade en köprekommendation för datalagringspecialisten. Peopleware levererar it-drifttjänster i Nederländerna och Belgien och har en uppskattad årsomsättning på 28 miljoner euro. Företaget är tidigare privatägt, med drygt 220 anställda och över 170 kunder. Bolaget förvärvas från grundarna, som stannar kvar i företaget och som tillsammans med dess anställda kommer att integreras med Proact i Nederländerna och Belgien.

Köpeskillingen uppgår till 17 miljoner euro och baseras på Peoplewares resultat för helåret 2019, vilket motsvarar 8 gånger justerat ebita. Det är inte någon dålig prislapp för ett bolag med en hög andel molntjänster och goda marknadsförutsättningar.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom