Råduppföljning: Efterlängtad exit i Dala Energi

Det råd som sticker ut mest denna vecka är köprådet i Dala Energi som gav 54% avkastning. Bolaget sålde majoriteten av sitt elnät och en stor del av pengarna skiftades ut till aktieägarna i ett generöst inlösenprogram.
Råduppföljning: Efterlängtad exit i Dala Energi - råduppföljning med symbol ny
Experience the brilliance of a luxury car's illuminated blind spot warning in the mirror up close. Foto: maniacvector - stock.adobe.com

Tietoevry -2% (Köp)

När vi analyserade Tietoevry i fjol pågick två långdragna omstruktureringar. Aktien hade utvecklats svagt, men en värdering på EV/Ebita 8x och över 8% i direktavkastning gjorde läget intressant. Under våren slutfördes en av åtgärderna via en försäljning av ett problemtyngt affärsområde. Aktien handlas idag till kring 10x Ebita 2026E.

Dala Energi +54% (Köp)

För ett år sedan presenterade Dala Energi en affär där en majoritetsandel i bolagets elnät skulle säljas till en värdering som motsvarade runt 140 kr per aktie för hela Dala Energi. Vi trodde att denna affär som tagits fram av styrelsen, till skillnad från tidigare fientliga bud från Ellevio, hade alla chanser att få de kommunala delägarna med på tåget. Den som köpte efter vår analys för ett år sedan och sålde hälften av sina aktier när vi häromveckan slog om till ett neutralt råd och sedan löste in resterande hälft av sina aktier fick 54% avkastning.

Kambi +41% (Neutral)

När vi synade sportboksleverantören Kambi ifjol hade deras kund LeoVegas/MGM förvärvat Tipicos sportbok, vilket betydde att Kambi tappade ytterligare en kund. Aktien pressades på beskedet och vi stod vid sidlinjen med ett neutralt råd. Därefter har Kambi bytt VD och aktien har fått lite revansch och värderas nu till EV/Ebit 15x på 2026E.

Storskogen +33% (Neutral)

Den forna serieförvärvaren Storskogen sålde ifjol nio affärsenheter med svag lönsamhet och gjorde samtidigt en nedskrivning på 920 Mkr. ”Kan Storskogen reparera förtroendet så kan aktien få en högre värdering” skrev vi. Så har det också blivit och aktien har gått klart bättre än index.

Fenix Outdoor -16% (Köp)

När vi för ett år sedan analyserade friluftsutrustningsbolaget Fenix Outdoor räknade vi med att lönsamheten skulle återhämta sig till sina högre historiska nivåer. Vi såg då en ganska stor uppsida i aktien. När vi nu i juni analyserade aktien på nytt omvärderade vi bedömningen till att bolagets lönsamhetsproblem nog är mer permanenta och nedgraderade aktien till ett neutralt råd.

Lifco +37% (Neutral)

Serieförvärvaren Lifco hade en stark balansräkning när vi synade aktien ifjol. ”Aktien är långt ifrån billig men sticker samtidigt inte heller ut som dyr jämfört med börsens övriga serieförvärvare. Värderingarna i hela sektorn är generellt tilltagna” skrev vi. Serieförvärvarna har gått fortsatt bra på börsen och Lifco värderas nu till 30x EV/Ebita på 2025E.

H&M -19% (Neutral)

Klädbolaget tappade nästan 15% efter delårsrapporten ifjol och vi stod vid sidlinjen med ett neutralt råd. Efter att aktien tappat cirka 20% slog vi under våren 2025 om till ett köpråd. H&M värderas nu till runt 12x rörelsevinsten på 2026E.

Mag Interactive +29% (Neutral)

När vi för ett år sedan analyserade mobilspelsbolaget Mag Interactive landade vi i ett neutralt råd. Vi pekade främst på bolagets fallande omsättning och negativa lönsamhet. Sedan dess har både omsättning och lönsamhet pressats ytterligare. Positiva tecken rörande det nylanserade korsordsspelet Crozzle har fått aktien att dra iväg de senaste månaderna.

NYAB -45% (Neutral)

Norrlandsfokuserade bygg- och anläggningsbolaget NYAB stack i samband med sin notering från Finland till Sverige förra sommaren iväg på ett helt orimligt sätt på börsen. Ganska kort efter vår analys sjönk aktien tillbaka rejält. Verksamheten har under året som gått utvecklats starkt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning