Rätt läge för defensiv tillväxtaktie

Securitas genomgår en spännande förändring som lär utmynna i en mer lönsam koncern på sikt. Affärsvärlden hoppar på tåget igen.

KÖP Securitas tillhör börsbolagen som investerarna har haft väldigt olika syn på genom åren. I mitten av 1990-talet var p/e-talet under 12. Efter en fantastisk förvärvsbaserad tillväxtresa steg p/e-talet till över 60 i börseuforin kring millennieskiftet (se diagram). När bolaget för fem-sex år sedan hade tillväxt­problem och fick se lönsamheten vika, då pös det ur så mycket värderingsluft att p/e-talet föll under 10. Efter en återgång till organisk tillväxt på senare år samtidigt som lönsamheten stabiliserats har p/e-talet skruvats upp till mer av ett mellanläge kring 15–16. Dagens Securitas är varken hyllat eller uträknat.

Det bolag avgående vd Alf Göransson i mars lämnar över till Magnus Ahlqvist, i dag bolagets Europachef, är mitt inne i en stor förändringsresa. Trenden på marknaden är att den ­traditionella bemannade bevakningen alltmer utmanas av nya tekniska lösningar eller kombinerade lösningar. För att förstå allvaret i förändringen räcker det att citera Alf Göranssons vd-ord från årsredovisningen 2016, där han förutspådde en fortsatt konsolidering i branschen under de kommande fem-tio åren, men inte bara på grund av affärer. Konkurrenter som inte klarar av att göra de stora investeringar som branschtrans­formationen kräver ligger illa till, enligt den kaxige Securitas-vd:n.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här