Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Säkra byggvinnare”

2019-06-05 18:00

BÖRSGOLVET.

Tänk om Veoneer hade utvecklat aktiva säkerhetssystem för sina investerare i stället för bilar? Golvets vänner efterlyser ännu en ny fordonsavknoppare med sinne för aktiva varningssystem som slår till strax innan fordonsbranschen backar okontrollerat på börsen.

– Ett slags radarsystem hade kunnat slå till när tulloron mot Mexiko blev ett faktum. Att alla bilrelaterade aktier har fått mycket stryk, både biltillverkare och underleverantörer med produktion i Mexiko, har lett till orättvisor, säger en iskall Tokyo Collins på Bank Hotels nyöppnade terrass Le Hibou.

– Nu är det så pass låg ribba att det känns lite som att vissa aktier, exempelvis Autoliv, är väldigt billiga. Tänk på alla Takata-volymer som de tog för flera år sedan. De är ett lite speciellt case, aktien är typ halverad, men växer ju fortfarande. Och det verkar folk helt ha glömt, säger han.

I loungen högst upp på hotellet sitter en myntaförsedd spritzer och vill teckna fullt i en anrik glasögonormskedja anno 1968.

– Det har alltid varit hård konkurrens bland glasögonkedjorna, men nu har de börjat med en prenumerationsmodell. Med den har de stärkt sin position eftersom de inte bara konkurrerar om priset. De vet att folk vill ha slipade solglasögon, folk sportar mer och då behöver man inte bara ett par, utan flera par för olika tillfällen. Prenumerationstjänsten gör helt enkelt att folk är benägna att betala lite mer.

En Margarita säger svalt: Vad gäller noteringar, vad är väl Synsam mot EQT-noteringen?

– Men det är inte många veckor kvar före sommaren. De senaste dagarnas president-twittrande och makrostök talar snarare för att det blir noteringar senare i höst.

Ett par vita nyinköpta Nappa sneakers från Prada hissar varningsflagg för Acne Studios nylanserade linje på grund av ”alldeles för rostig färgskala”. H&M-aktien dras med annan typ av rost.

– Att H&M backade 5 procent kom ju bara någon dag efter att familjen inte får stödköpa längre. Det hade inte alls bara att göra med Gaps svaga rapport. Det är tydligt att aktien inte orkar mer. Familjen har hållit kursen uppe, och nu är det en tyst period och därmed handelsstopp för herr Persson.

Samtalen kring penningtvätt har avtagit. Golvets vänner väntar på vad Swedbank och amerikanska myndigheter kommer med för besked i höst. Apropå drama så ger de inte mycket för Oscar Properties andningspaus i relation till Stockholms stad.

– Utslagningen kommer ändå, om än något senare. Och den gynnar JM, för det är det enda bolaget med staying power. På fem års sikt kommer de stärka sin position rejält, även om det blir tufft. De kommer inte svälja kånkade bolag, men likväl deras tomträtter och mark. Och det kommer att göra Johan Skoglund till en säker vinnare.

På tal om säkra vinnare så har Byggmax-aktien kommit ner trots ett starkt första kvartal och utmärkta utsikter inför det andra kvartalet. En tee-tid på Pebble Beach förstår ingenting.

– Timmerpriserna faller som asplöv, vilket kommer göda bruttomarginalen under andra kvartalet. Firma Ingves & Thunberg i kombination med vårsolen håller samtidigt svenskarna hemma. Addera mer generösa byggregler och Q2:an kan inte bli annat än super! Caset är kassaskåpssäkert!

Och vi som trodde att det bara var döden och skatter som var säkra.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom