Skördetid för ocykliska tillväxtbolaget

Recipharms börskarriär inleddes succéartat, men där­efter har utvecklingen varit betydligt sämre. Affärsvärlden bedömer att bolaget nu står inför en skördetid.

KÖP Det första tertialet har bjudit på börsrally i cyk­liska aktier, med Stockholmsbörsens industriindex upp över 20 procent. Samtidigt har det mer defensiva hälsovårdsindexet ”bara” stigit med 8 procent. Investerarnas humör kan dock förändras snabbt, och plötsligt är bolag som kan öka vinsten oavsett konjunkturläge högsta mode igen. I ett sådant läge lär fler blickar riktas mot Recipharm, en kontraktsutvecklare- och kontraktstillverkare av läkemedel, på engelska Contract Development and Manufacturing Organization (CDMO).

Drivkrafterna för framväxten av CDMO-branschen har varit flera. Historiskt fanns exempel där läkemedelsbolag hade byggt upp produktionskapacitet kring en lovande produkt som sedan misslyckades i fas 3. Då stod de där med en kostsam överkapacitet. Branschen har också gynnats av den trend där allt fler läkemedelsbolag velat fokusera på det som upplevs vara kärnverksamhet. CDMO:er spelar också en roll genom att öka tillgången på tillverkningskapacitet, vilket minskar risken att brist ska uppstå. Extern tillverkning hos en CDMO kan också minska tiden för att nå marknaden med ett nytt läkemedel, i synnerhet om läkemedels-/forskningsbolaget saknar egen tillverkningskapacitet. Givet den stora prispremien på patentskyddade läkemedel kontra generika är all tid som kan sparas i utvecklingsfasen oerhört värdefull.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets