Värmeaktien tycks aldrig svalna

Nibe fortsätter sin övertygande tillväxtresa med en hög organisk tillväxt toppat med förvärv. Efter höstens kursrekyl är aktien köpvärd.

Värmebolaget Nibes vd Gerteric Lindquist brukar säga att ”Är man långsiktig blir man belönad”. Bolagets aktieägare lär inte protestera mot påståendet, särskilt inte de som varit med länge på resan. Aktien har sedan börsnoteringen i juni 1997 genererat en årlig genomsnittlig värdeökning på hela 23 procent, exklusive utdelningar. Det är en exceptionell utveckling. Facit blir dessutom i princip lika imponerande om man ser till såväl den senaste fem- som tioårsperioden. Det tyder på stabilitet på kort såväl som lång sikt. Under alla dessa år har aktien endast gått sämre än Stockholmsbörsen fyra år (2012, 2007, 1999 och 1998) och i linje med börsen tre år. De resterande femton åren har aktien utvecklats väsentligt bättre än börsen.

Med huvudkontoret i småländska Markaryd har Nibe vuxit till en global koncern som i år väntas omsätta drygt 22,5 miljarder kronor med ett rörelseresultat kring 2,8 miljarder kronor. Den tidigare stora exponeringen mot Norden har successivt förflyttats till övriga Europa samt Nordamerika, som under årets första nio månader utgjorde 38 respektive 31 procent av omsättningen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här