Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vita viner som går att lagra

2014-05-20 21:00
På gården F.E. Trimbach i Ribauvillé i Alsace tillverkar familjen Trimbach vin sedan 1626. I dag drivs gården av Anne Trimbach, hennes far Hubert och kusinerna Jean och Pierre.

Vita viner är svåra, men inte omöjliga att lagra. Ia Orre rekommenderar några favoriter och pratar lagringsbara vittviner med den franska vinproducenten Anne Trimbach.

Vita viner är inte lagringsbara i samma utsträckning som röda. För att det ska fungera bör de ha en bra balans mellan frukt, alkohol och syra. För dem som vill låta vinerna ligga en hel generation rekommenderas sent skördade och ädelrötade viner med sötma och bra syra. Alsace Vendange Tardive och Séléction de Grains Nobles kan hålla i evigheter.

Anne Trimbach från F.E. Trimbach i Ribauvillé i Alsace är en av de vinproducenter som tillverkar just lagringsbara vita viner. Hon är född på gården och har aldrig funderat på någon annan yrkesbana. Det kan låta självklart för någon som har vinmakeri i blodet, men Anne Trimbach är den första kvinnan i familjen som arbetat heltid med vin, trots att hon tillhör den 13:e generationen. Firman grundades 1626 och består i dag av 44 hektar vingårdar varav 4 hektar i de allra bästa lägena – Grand Cru – även om det aldrig står på Trimbachs etiketter. Anne Trimbach säger att deras rieslingviner är bra att lagra.

– Cuvée Frédéric Émile är som bäst efter minst tio år och blir helt underbar med mognad. Med åldern får vinet fantastiska djupa toner av honung och mineral.

Alsace senaste trend är att blanda olika druvsorter och tillverka viner med druvsötma, men Anne Trimbach använder sig av samma metoder som familjen använt i generationer. Vinerna från Trimbach är och förblir gjorda på en druvsort i taget och är torra, oekade och eleganta. Främst den nobla riesling med sin rena höga syra men även pinot gris och gewurztraminer.

– Om man, som vår familj, har möjlighet att odla rieslingdruvor i de allra bästa lägena så är det ett lätt val, säger Anne Trimbach.

Systembolaget har ett stort urval av matvänliga Alsaceviner gjorda på riesling, pinot gris, pinot blanc och gewurztraminer. De syns också ofta på många restaurangers vinlistor.

Söta viner är roliga att ge bort som student- eller bröllops­present därför att de kan öppnas efter många år och avnjutas utan tilltugg eller till anklever, blåmögelostar eller färska bär.

Av: Ia Orre

Ia Orre

Ia Orre, blev en av Sveriges första diplomerade sommelierer 1986 och har ett förflutet på franska och svenska krogar. Hon är vinskribent i Elle mat & vin. Sedan ett par månader hjälper Ia Orre franska brasseriet Metropol Palais med att bygga upp en vinkällare.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom