Vita viner som går att lagra

Vita viner är svåra, men inte omöjliga att lagra. Ia Orre rekommenderar några favoriter och pratar lagringsbara vittviner med den franska vinproducenten Anne Trimbach.

Vita viner är inte lagringsbara i samma utsträckning som röda. För att det ska fungera bör de ha en bra balans mellan frukt, alkohol och syra. För dem som vill låta vinerna ligga en hel generation rekommenderas sent skördade och ädelrötade viner med sötma och bra syra. Alsace Vendange Tardive och Séléction de Grains Nobles kan hålla i evigheter.

Anne Trimbach från F.E. Trimbach i Ribauvillé i Alsace är en av de vinproducenter som tillverkar just lagringsbara vita viner. Hon är född på gården och har aldrig funderat på någon annan yrkesbana. Det kan låta självklart för någon som har vinmakeri i blodet, men Anne Trimbach är den första kvinnan i familjen som arbetat heltid med vin, trots att hon tillhör den 13:e generationen. Firman grundades 1626 och består i dag av 44 hektar vingårdar varav 4 hektar i de allra bästa lägena – Grand Cru – även om det aldrig står på Trimbachs etiketter. Anne Trimbach säger att deras rieslingviner är bra att lagra.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här