Uppföljning: 3 av 4 rätt

Denna omgång var det några färre råd än vanligt att följa upp. 3 av 4 råd blev dock rätt. Bland annat köpråden i Spotify och Link Mobility där det senare bolaget blev uppköpt till en fin premie. Det var även rätt att avstå noteringen av Entella. Övriga aktier som analyserades var H&M, Collector, Infrea och Gabather.
Uppföljning: 3 av 4 rätt - 2df34916-f696-415b-a9ec-0c528e0ad731fitcroph450q80upscaletruew800sf7973c247af392d8abcebd98424b39eaa0336990

Kommentar till alla aktieanalyser från 25 mars – 7 april 2018

# Hennez & Mauritz 12% (Neutral)

Börsplus hade vid denna tidpunkt för ett år sedan en tillfällig paus i vårt långvariga säjråd. Vår grundskepsis mot H&M var dock kvar. Inte för att bolaget skulle vara sämre än flertalet andra klädbolag men för att bolaget värderas som om H&M har något slags övertag i det branschkaos som e-handeln ställer till med. Något sådant övertag verkar inte finnas vilket även Q1-rapporten för ett år sedan bekräftade.

# Spotify +41% (Köp)

Det har svängt rejält kring det svenska musikstreamingbolaget under dess första år på New York-börsen. Tillväxten har varit fortsatt hög och bolaget visade dessutom vinst i Q4 för första gången någonsin. Men konkurrensen mot aktörer som Apple (Apple Music) och Google (Youtube) har också hårdnat. Vi slopade köprådet nära toppen i höstas och sedan dess är aktien tillbaka ungefär där den handlades för ett år sedan.

# Collector −12% (Köp)

Tillväxten fortsätter och resultatet är hyggligt men många investerare tycks sky nischbankerna som pesten. Turbulens i ledningen har också präglat Collectors år på börsen och ordförande Lena Aplers omdöme är ifrågasatt. Aktien handlas nu under teckningskursen (55 kr) vid börsnoteringen för snart fyra år sedan.

# Link Mobility +72% (Köp)

Norskt bolag inom meddelandetjänster som påminner starkt om svensk CLX Communications. Trots ökad vinst stod aktien och stampade, vilket gav ett köpläge skrev vi. Bara några månader senare kom huvudägarna med ett bud på bolaget. Premien var fet och rådet blev riktigt bra.

# Entella: Noterades aldrig (Teckna ej)

IT-konsult som ville noteras på Aktietorget. Fanns nästan lika många frågetecken kring noteringen som antal anställda i bolaget, ansåg Börsplus. Bolaget valde att dra tillbaka noteringen.

# Infrea +14% (Neutral)

Bolagsgrupp inom samhällsinfrasturktur som noterades på First North med avsikt att få igång en karriär som serieförvärvare. Börsplus dom var:

”Infrea ger ett seriöst intryck och är värt att följa framöver. Man betalar dock fullt pris för vad koncernen presterar här och nu. Vi anser att det är för tidigt att också betala för framtida värdeskapande”.

Bolaget har gjort ett förvärv och presterat snäppet bättre än vi trott på rent vinstmässigt. Aktien har gått ungefär som index vilket kanske är i underkant av vad man vill se givet risknivån i ett nytt bolag.

# Gabather −5% (Neutral)

Börsplus gav i september 2017 ett säljråd för Life Science-bolaget. I mars 2018 hade aktien klappat ihop rejält, mer än en halvering justerat för omvänd split och nyemission, som fyllt på kassan. Halverad värdering och nya pengar i kassan var rimliga argument för att stänga säljrådet.

Här finns uppföljning av alla Börsplus 1000 analyser.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Titania