Uppföljning
Uppföljning: 6 av 8 rätt

Kommentar till alla aktieanalyser från 11 mars – 24 mars 2018
# Bygghemma -35% (Teckna ej)
Det var rätt att avstå noteringen. Vi hakade upp oss på att huvudägaren verkade ivrig att sälja samtidigt som verksamheten inom heminredning inte imponerade rent operativt. Däremot tror vi att Bygghemma är ett förstklassigt bolag inom bygghandel. Kanske läge att byta fot efter raset?
# Enea +17% (Neutral)
IT-bolag med dålig tillväxt som kompenserade detta genom att göra ett par stora, och dyra, förvärv. Vi var inte övertygade då men skulle senare slå om till ett köpråd.
# Initiator Pharma +99% (Neutral)
Utvecklingsbolag inom läkemedel mot potensproblem. Efter viss initiala problem med bolagets Fas 1-stuide har det rullat på vilket börsen tolkat som att projektet är på spåret. Det skulle innebära Fas2-studier i närtid.
# Green Landscaping +19% (Teckna ej)
Sköter grönytor och parker främst åt kommunala bostadsbolag. Vi var skeptiska till noteringen och bolagets mål om 11 procent i marginal. Men nya ägare har tagit över och drivit på förvärvsstrategin. Under resans gång har vi byt råd till köp och aktien finns numera i Börsplus portfölj.
# MQ −18% (Sälj)
Vi såg inga ljuspunkter när vi kikade på klädbolaget för ett år sedan och satte sälj på aktien. I oktober slopade vi säljrådet men tog upp det på nytt i mars efter att bolaget tvingats till nyemission av banken för att hantera skuldsättningen.
# Doro −10% (Neutral)
Vi gjorde rätt i att oroa oss för Doros övergång från gamla mobiltelefoner till nya smartphones, och försäljningen viker nu på telefonsidan. Men kanske finns det hopp i bolagets satsning på mer återkommande tjänsteintäkter. Vi misstänker det och svängde om till ett köpråd i februari.
# Everysport +42% (Neutral)
Mediakoncernen har fortsatt svårt att utvinna värde ur de miljontals läsare som varje vecka besöker någon av koncernens sportmediasajter som svenskafans.comeller hockeysverige.se. Bolaget tampas med förluster.
# Små fastighetsbolag
För ett år sedan analyserade vi en korg av totalt fem mindre fastighetsbolag. De två köpråden (Logistri och Tre Kronor) gick bäst med en snittavkastning på 19 procent. Därefter följde de neutrala råden (Acrinova och Maxfast) som i snitt backade 1 procent. Det var däremot att fel att sälja Sydsvenska Hem som avkastade 17 procent.
# SaltX −81% (Sälj)
Här blev det väldigt rätt med ett tydligt säljråd. Aktien är ner -81 procent och ännu mer jämfört med Börsplus första säljråd när SaltX aktie stod ännu högre. Vår skepsis är oförminskad mot SaltX. Men möjligen att det från dagens “låga” nivå är lättare för ledningen att trolla fram en kanin ur hatten som kan lyfta aktien?
# Fluicell −47% (Teckna ej)
Noteringen på First North föll oss inte i smaken. “Fluicell framstår inte som en särskilt lockande notering”, skrev Börsplus för ett år sedan. Aktien är ungefär halverad sedan dess.
# Iconovo +5% (Neutral)
Börsplus intog en neutral ståndpunkt när det kom till börsnoteringen av Life Science-bolaget Iconovo, som utvecklar inhalatorer för KOL och astma. “Seriöst bolag men högt värderat och med betydande storkundsrisker”, skrev Börsplus för ett år sedan. Den neutrala inställningen verkar ha varit rimlig. Aktien är på ungefär samma nivå nu som teckningskursen.
# Spectracure −33% (Neutral)
Vi var för snälla när vi stannade vid ett “negativt neutralt råd” i form av “tre tärningsprickar”. Aktien har fallit 33 procent och börsvärdet är inte längre över miljarden. Utvecklingsprojektet är försenat jämfört med vad bolaget indikerade för ett år sedan.
Här finns uppföljning av alla Börsplus 1000 analyser.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.