Percy säljer drömlyan

För den som vill skaffa sig en ypperlig bostad med Stockholms bästa utsikt är det bara att slå till. Percy Barneviks paradlägenhet vid Mosebacke på Södermalm i Stockholm är till salu. Priset: cirka 20 miljoner kronor.

Barneviks lägenhet skäms inte för sig. Ett helt våningsplan på totalt 350 kvadratmeter, beläget i en fastighet på Fiskaregatan 9. Våningen upprustades till toppskick 1998 i samband med köpet. Antalet rum är i klassen 9+ enligt annonsen som finns ute på internet (Hemnet).

”Mycket välplanerad ljus våning bestående av en underbar sällskapsdel med flera eldstäder och stor balkong, fantastisk vidsträckt utsikt över Gamla stan, Kastellet, Djurgården och Saltsjön,” skriver mäklaren Lars Fredegård i annonsen.

Vidare finns där ett rymligt och välutrustat kök, matsal och en vinkällare. Tvättstuga och förrådsutrymmen finns naturligtvis liksom eget gym, bastu, och en separat sovrumsavdelning med tre-fyra sovrum.

Enligt mäklaren Lars Fredegård (som dock inte vill säga något om vem som är säljare) är det ett unikt objekt.

– Jag har jobbat med den sedan slutet av maj och vi har fått bud på den.

Pris kring 20 miljoner kr

Lars Fredegårds gissning är att lägenheten kommer att gå för i storleksordningen 20 miljoner kronor. Enligt tidigare tidningsuppgifter betalade Percy Barnevik cirka 15 miljoner för lägenheten när han köpte den.

Han har dock inte slitit särskilt mycket på den. Enligt grannarna är han nästan aldrig synlig i fastigheten och efter ABB-skandalen har han i princip inte varit där alls. De är mycket förtegna om sin välkände granne, men inte mer förtegna än att de kan bekräfta att den lägenhet som är till försäljning verkligen är Percys.

Föreningen verkar också vara stabil med en för den här storleksklassen låg avgift på 9 414 kronor per månad, något som också bekräftas av Lars Fredegård. Men det kanske är en rabatt. Huset kallas nämligen i folkmun för ”skandalhuset” då det från början var så högt att det skymde Katarina kyrka. Därefter har det byggts på med ytterligare en våning.

Granne med Mogren

Om det är husets namn som är orsak till att Percy Barnevik väljer att lämna arbetarstadsdelen och grannskapet med Astra-kollegan Håkan Mogren (som bor något hundratal meter därifrån i Laurinska huset på Mariaberget), eller om det ligger något annat bakom affären är höljt i dunkel.

Efter Percy Barnevik i våras gjorde upp med ABB om att betala tillbaka 548 miljoner kronor av sin pension på 930 miljoner kronor har han likviderat stora tillgångar.

Han har tidigare sålt av stora delar av sin mycket exklusiva boksamling. Den ska ha inbringat cirka 80 miljoner kronor. Han har också sålt sina aktier i Investor, vilket bör ha inbringat mellan 70-100 miljoner kronor beroende på när han sålde.

”Inga kommentarer”

I förra veckan meddelade Barnevik att han betalat tillbaka ungefär hälften av de 548 miljoner kronor och att han ska betala resten före årsskiftet.

Affärsvärlden har utan framgång sökt Percy Barnevik för en kommentar, varför det förblir en gåta exakt varför han lämnar sin övernattningslägenhet i Stockholm. Han får ju som bekant sin pension utbetalad till bostadsorten London.

Johan Jörgensen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.