5 frågor: vd Thomas Öström

Bygger er kärnteknik ”C3” på allmänt kända fysikaliska principer? Är det här ett smart system som ni patenterat, snarare än tekniken som sådan?

– Ja, det kan man säga. Det går inte att komma runt att nästan allting är rankine-cykler (ångkraftscykler). Du kan nästan säga att det är en ORC (organic rankine cycle), men där tycker vi att vi haft så många saker som skiljer oss åt att vi skaffade ett eget namn (C3). En variant på rankine-cykel är det dock. Innovationen handlar inte om en enda grej, utan om kanske fem större saker i systemet.

Climeon marknadsförs med koppling till KTH. Vilken KTH-forskning står bakom nuvarande system?

– Climeon har använt resurser från KTH genomgående i prototyputvecklingen mellan 2011 och 2014, men det är ingen KTH-forskning som ligger bakom Heat Power-systemet.

Vad är lång sikt vad gäller era lönsamhetsmål?

– När vi vid noteringen tog in 230 miljoner så sa vi dels att vi inom kommande tolv månader kommer att göra av med ungefär 100 miljoner kronor, i upprampning och uppbyggnad av bolaget. Vi sa också att resterande pengar ska räcka för att ta oss till lönsamhet. Denna fullt finansierade affärsplan har vi inte avvikit från, utan vi säger fortfarande samma sak. Planen ger ungefärliga tidsramar, men vi kan inte säga exakt när kassaflödet eller resultatet vänder. Beroende på vilka affärer vi får kan det gå fortare eller ta längre tid.

Climeon avser inte, under några som helst framtida omständigheter, att teckna nya finansieringsavtal eller förändra finansieringsavtal mot nuvarande eller framtida kunder på sådant sätt att Climeon kan behöva tillskjuta eller garantera ytterligare finansiering åt kund, varken direkt mot kund eller indirekt i form av ytterligare finansiering till Baseload?

– Climeon har för närvarande inga sådana avsikter.

Var kan Climeons vision att göra så mycket miljönytta som möjligt ta bolaget på säg tio års sikt?

– Värmekraft kan bli störst av alla förnybara energikällor. Den är väldigt kompakt och den fungerar hela tiden, jämfört med sol och vind som är intermittenta om de inte kombineras med batterier, och den finns överallt. Både geotermin och restvärmeåtervinning är väldigt stora marknader. Lyckas vår ambition om att bli störst inom värmekraft så kan de som är insatta räkna ut att vi då blir världens största bolag. Om det blir så får vi se, det är en lång väg dit med många hinder längs vägen. Att växa marknaden är jätteviktigt, då varje system vi sätter ut sparar koldioxid.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.