Pausdags i förvärvsbygget

Efter god kursutveckling ser vi flera anledningar till en lugnare resa i Midsona fram­över. Rekommendationen sänks ett snäpp.

VÄNTA Midsona, som säljer eko- logiska livsmedel, kosttillskott och naturläkemedel, köprekommenderades framgångsrikt vid ett par tillfällen i Affärsvärlden under fjolåret, först i nr 20/2016 och därefter i nr 50–52/2016. Aktien handlas nu i nära 52 kronor, strax över riktkursen på 48 kronor från vår senaste analys. Nu ser vi flera anledningar att inta en mer skeptisk inställning till aktien.

I senaste rapporten var det tydligt att vd Peter Åsberg nu börjat rikta förvärvsblicken ut mot Europa efter att ha byggt en stark position i Norden. Midsonas skuldsättning är dock riktigt hög med en nettoskuld/ebitda på hela 4,8 vid utgången av tredje kvartalet. Det begränsar möjligheterna att göra skuld­finansierade förvärv i det korta perspektivet. Historiskt har Midsona tryckt nya aktier för att kunna finansiera vissa förvärv, så skuldsättningen behöver inte nödvändigtvis sätta stopp för nya förvärv. Men att betala med nya aktier är betydligt dyrare än att lånefinansiera, vilket försämrar kalkylen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets