Axis: Le mot kameran

Accepterar man övervakningssamhället så är Axis kamerabolaget som får vem som helst på gott humör. I Q2 växte bolaget 23 procent med en marginal som nådde 16,5 procent. Axis håller ställningen på en intressant tillväxtmarknad och nu nosar bolaget på 10 miljarder i årsomsättning. Att nästa uppköpsbud kan dröja behöver inte vara ett problem.

Först några ord från Axis vd Ray Mauritsson klippta från Q2-rapporten med Börsplus kommentar under respektive mening:

– Vår tillväxt kan till stor del kopplas till en stark efterfrågan och till att flera av våra distributörer, från relativt låga nivåer, bygger upp större lager för att kunna möta fluktuationer i efterfrågan.

En föredömlig kombination av goda besked (stark efterfrågan) och ärliga besked (lageruppbyggnad). Man ska nog inte räkna med 25 procent organisk tillväxt alla kvartal. Å andra sidan tror vi att större lager är en rimlig långsiktig effekt av ”handelskriget” så det är inte säkert att den lageruppbyggnad vi nu sett ska reverseras helt.

– Enligt färsk statistik från analysföretaget IHS tar Axis fortsatt marknadsandelar på en marknad som fortsätter att konsolideras.

Utmärkt x2. Att Axis tar marknadsandelar trots att man kör en premiumstrategi med tekniskt ledarskap är riktigt bra. Att marknaden konsolideras är också riktigt bra. Mardrömmen vore en fragmentisering där gränserna suddas ut mellan proffsprodukter och hobby/privat-produkter som man kan hitta på Clas Ohlson, Alibaba eller Amazon.

– Samtidigt noterar vi en något tilltagande osäkerhet på marknaden för vad globala handelshinder och politisk oro kan innebära. I nuläget ser vi ingen betydande påverkan på vår verksamhet, men vi följer utvecklingen noga.

Innebär handelshinder mindre behov av moderna kameralösningar? Knappast. Kommer det bli delvis svårare att driva affärer mellan Kina och USA och kan det påverka Axis? Antagligen. Men när röken har lagt sig så är detta inte så oroande för Axis, gissar vi. För högförädlade produkter som säljs till premiumpris bör tariffer och tullar vara av mindre relativ betydelse än för bulkprodukter som bara säljs på pris.

Axis har alltid varit ett på kvartalsbasis slagigt bolag. Dels för att det speglar affärerna och dels för att huvudägarna aldrig prioriterat det kortsiktiga framför det långsiktigt bästa. Q2 2018 blev dock en succé med rekordomsättning och en rörelsemarginal (ebit) som för första gången på länge ligger över de 15 procent som är den av Börsplus uppmätta genomsnittliga rörelsemarginalen sedan 2005. De senaste sex åren har rörelsemarginalen legat på i snitt 13 procent. Det är vad Börsplus räknar med framåt som huvudscenario, vilket framgår av tabellen nedan.

Axis
Börskurs: 337,00
Antal aktier (miljoner): 69,5
Börsvärde: 23 422 Mkr
Nettokassa: 1 442 Mkr
VD Ray Mauritsson
Styrelseordförande Bjorn Riese
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 9 700 11 155 12 828
– Tillväxt 13% 15% 15%
Rörelseresultat 1 164 1 394 1 668
– Rörelsemarginal 12,0% 12,5% 13,0%
Resultat efter skatt 885 1 060 1 267
Vinst per aktie 12,73 15,25 18,24
Operativt kapital/omsättning 22% 22% 22%
Nettoskuld/EBIT -1,9 -2,1 -2,3
P/E 26,5 22,1 18,5
EV/EBIT 18,2 14,7 11,7
EV/Sales 2,2 1,8 1,5

Axis har dock bruttomarginaler som ligger stabilt över 50 procent och med underliggande tillväxt räknar vi med att Axis har förmågan att ställa om till högre lönsamhet (kanske uppåt 20 procent) om det en dag vore prioriterat.

Vi tror inte detta kommer ske, ens i vårt optimistiska scenario, men det är tankeövning som visar på kvaliteten i bolaget: Superfina produkter, med hög global marknadsandel på en tillväxtmarknad. Inte dåligt. Detta får man alltså för cirka 15 gånger nästa års rörelseresultat.

Axis ägs till 86,7 procent av japanska Canon som dock givit långtgående löften om att Axis ska drivas som ett självständigt dotterbolag. Eftersom det är stor kontinuitet i verksamheten så verkar dessa löften hållas. En mångmiljardär som Martin Gren eller en duktig vd som Ray Mauritsson skulle inte jobba kvar om Canon var en dålig ägare. Därutöver äger aktivistfonden Elliott 10,1 procent vilket är en nyttig eldkastare i baken på Canon vid minsta negativa tecken. Fritt på börsen handlas bara 3 procent av bolaget men det är ändå ett värde på 700 Mkr så för mindre investerare funkar aktien att köpa och sälja.

Börsplus behåller köprådet med reservation för att man ska vara medveten om risken för åratals väntetid på grund av den låsta ägarsitsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.