Börsplusportföljen: Andhämtning i mars

Börsplus portfölj avancerade en procent under mars när Ework och Medistim ångade på efter starka bokslut. Spelbolagsaktierna Net Gaming och Kindred agerade däremot sänken liksom Nordea.
Börsplusportföljen: Andhämtning i mars - 3e9e2813-7239-4d47-86cb-7581f87b0086fitcroph450q80upscaletruew800s78b6bc473bd43b04f2ccd321b5c3f338be06ff0a

Kring varje månadsskifte tar vi en titt på hur det går för Börsplusportföljen och nu summerar vi mars med en uppgång på 1 procent. OMXS30-index är ned 1 procent.

Skillnaden består till stor del av att utdelningar inte ingår i detta index men det gör däremot Swedbank som rasat. Sedan årsskiftet är portföljen upp drygt 11 procent vilket är i linje med börsen.

Efter en rapportperiod som generellt sett var godkänd när det kom till vinstutsikter har börsens fokus riktats mot frågor som tolkningen av den fallande amerikanska marknadsräntan och makrosignaler som tycks indikera minskad tillväxt. Det är faktorer som kan ha viss eller stor påverkan på en del av våra innehav till exempel Akelius preferensaktie eller Nyfosa (gynnas av lägre räntor). Det finns dock få renodlat cykliska bolag.

Månadens vinnare var:

  • Ework +11%
  • Medistim +8%
  • Green Landscaping +5%

Förlorarna:

  • Net Gaming −12%
  • Nordea −6% (justerat för utdelning)
  • Mekonomen −5%

Transaktioner

Under mars valde vi att ta hem vinsten i Byggpartner. Aktien gav en avkastning på lite mer än 20 procent under ett drygt halvår i portföljen. Byggfirman har gjort det vi tycker man kunnat hoppas på i det korta perspektivet. Lönsamheten har normaliserats efter en svag period och bolaget signalerar framtidstro genom att öka utdelningen.

Vi minskade också innehaven i Medistim och Akelius Pref. I fallet Medistim handlade det om att banta innehavets storlek till mer normal nivå medan Akelius är något av en finansieringskälla i största allmänhet.

Månadens enda nyförvärv var Swedol som köptes in i början av mars. Bygghandelsbolaget ökar intäkter och vinst och kan köpas för mindre än 9 gånger rörelsevinsten för i år. Viss konjunkturrisk finns men det är värt att notera att liknande tillgångar värderats upp rätt kraftigt i år, till exempel Ahlsell som blev utköpt och Bergman & Beving som är en leverantör till butiksledet.

Innehavet i Net Gaming ökades något. Bokslutet utlöste ett kraftigt kursfall i aktien och vi kunde inte se några fundamentala grunder till detta. Aktien har dock fortsatt att falla efter detta.

Vi har anmält intresse i nyintroduktionen av industrigruppen Teqnion men det återstår att se om vi får några aktier.

Utestående frågor

Generellt sett har portföljen presterat bra det senaste året. Risknivån lindras genom att stor del är investerad i kassa och liknande tillgångar som Akelius Pref och Moberg Pharma (där två tredjedelar av posten implicit avser kassa). Men det finns alltid saker att fundera kring. Exempel:

  • Spelsektorn. Är riktigt svag även om vårt största innehav här, Kindred, klarats sig relativt bra. Värre är det med Net Gaming. Troligen är det effekterna av den svenska omregleringen som skrämmer. Det går rykten om att särskilt kasinomarknaden påverkats och att de privata aktörerna tappat stora andelar. Frågan är hur man ska se på detta och om man vågar köpa mer aktier eller bör avstå.
  • Köpa bank? Självklart det stora samtalsämnet när Swedbank kollapsar. Som tur är valde vi att byta över till Nordea i februari men någonstans är det kanske idé att ta in Swedbank igen?
  • Lite mindre säkra på Loomis. Dels efter att G4S pratat rätt mycket om expansion, till stor del på Loomis marknader, för sin värdetransportdel i samband med rapporten. Dels för Latour och MSAB valde att sälja sina A-aktier (pris 317 kr styck). Insiderförsäljningar är aldrig en bra signal. Men tills vidare ligger vi kvar.

Fortsättning följer.

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.