Analys Bufab
Måttlig potential i muttermästaren Bufab
Småländska handelsbolaget Bufab har upplevt både kärlek och hat under sin korta tid på börsen. Det började bra efter noteringen i februari 2014 med ett massivt köpintresse från svenska fonder som snabbt sände upp aktien till toppnivåer just under 70 kronor. Men kärleksaffären fick ett abrupt slut när bolagets fulcykliska attribut kom i dagen – vilket närmare bestämt var när vd Jörgen Rosengren presenterade bokslutet över 2014.
Det fulcykliska i Bufabs var den stora valutakänsligheten. Det man anade i bokslutet var att den snabbt allt starkare dollarn skulle skiva av en hel del av bolagets vinster. Det skulle bli hela 50 Mkr av handelsföretagets rörelsevinst under 2015 som försvann på grund av dollarförstärkningen. Det motsvarade 26 procent av 2014 års resultat eller 1 krona i vinst per aktie.
Mot den bakgrunden kan man tycka att det var starkt att Bufab ändå kunde prestera ett resultat i linje med 2014 års – tack vare besparingar, prishöjningar och program för att sänka inköpskostnaderna. Men bilden av bolaget hade ändå fått sig en knäck och bolaget en värdering lämplig för ett valuta- och konjunkturoffer. Det vill säga ett p/e-tal kring 10-12. Det är inte att rekommendera att redovisa kraftigt fallande vinster det närmaste året efter en börsnotering!
Efterhand har ledningen jobbat upp bolagets rykte. Först genom att slå sig in på en karriär som serieförvärvare. Sedan 2015 har bolaget gjort tre företagsköp och det största av dem, brittiska Apax, gjordes dessutom till väldigt förmånliga multiplar. Just Apex-köpet har ju även det goda med sig att den minskar valutakänsligheten i Bufab. Om vi nu inte får ett Brexit, ska vi kanske lägga till.
Poängen är att Bufabs bransch till stor del utgörs av mindre, lokala, bolag som inte har samma inköpsmuskel som Bufab. Det talar långsiktigt för att det kommer bli fler bolag till salu som Bufab kan köpa upp relativt billigt. Det är en potential i bolaget, även om ledningen troligen tvingas skynda långsamt i år på grund av en hög skuldsättning.
Sedan har de två senaste rapporterna gett ledningen viss upprättelse när det gäller förmågan att parera en bångstyrig omvärld. Den senaste rapporten, för första kvartalet 2016, visade på en vinstökning om 8 procent (exklusive förvärv). Då fortsatte ändå valutan att plåga Bufab. Hade valutaeffekten varit neutral så skulle vinstökningen varit det dubbla, 16 procent. Det här speglar att de prishöjningar och besparingar som gjordes i fjol nu slår igenom. I år ligger mycket fokus på att ytterligare få utväxling på sina inköpsvolymer och pressa inköpspriserna.
Skissar man på var årets vinst kan landa så ser aktien billig ut. I år slår förvärven igenom, vilket bättrar på marginalerna och negativa valutaeffekten ser ut att vända till positiva. Ovanpå det får vi se vad Bufabs ambitioner när det gäller att vinna marknadsandelar i Sverige och programmet för att ytterligare press inköpskostnader kan leverera.
Analytikerna tror att Bufab kan tjäna 5 kronor per aktie. Det ger i så fall ett p/e-tal på 12 vilket framstår som billigt. Bufab har som sagt en förvärvsstrategi som kan addera lite extra vinstökningar framöver och i grund och botten finns konkurrensfördelar som ser hållbara ut – till exempel en logistikapparat som bolaget trimmat i många år och ett kostnadsledarskap i kraft av höga inköpsvolymer. Dessutom känns det väl inte som kunderna jagar sista kronan när det gäller inköpen av skruvar och muttrar (eller C-parts som det heter i Bufabs värld).
Vi räknar inte riktigt med lika goda marginaler framöver som analytikerna men väl att nivån på rörelsemarginalen stiger från runt 8 till runt 9 procent de kommande åren. Då landar vi i att rörelsevinsten kan nå 290 Mkr år 2018 och att vinsten per aktie blir 4,90 kronor. Sätter vi en lite mer generös rörelsevinstmultipel på det om 12 (EV/Ebit), motsvarande p/e 14, så blir avkastningspotentialen drygt 20 procent inklusive utdelningar. Det är en något högre värdering än aktien har idag och i våra ögon rimligt.
Vi landar inte ända framme vid ett köpråd den här gången men för investerare som söker cykliska aktier är Bufab inget dåligt aktieval.
Läs fördjupad analys
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.