Verkstadsjättar drabbas av konflikten i Kashmir: ”Djupt oroande”

Konflikten mellan Indien och Pakistan har eskalerat och svenska börsbolag med miljardintäkter i regionen följer den geopolitiska utvecklingen.
Däribland flera välkända verkstadsbolag.
"En upptrappning av konflikten är djupt oroande och vi följer situationen noga", uppger Atlas Copcos presschef Christina Malmberg Hägerstrand för Afv.
Verkstadsjättar drabbas av konflikten i Kashmir: ”Djupt oroande” - Indien och Pakistan SKF Atlas Copco
En man inspekterar sitt hus som träffats av pakistanskt artilleri i Indienkontrollerade Kashmir den 7 maj. Atlas Copco och SKF (VD Rickard Gustafson på bild) har betydande ekonomiska intressen i Indien och Pakistan. Foto: AP, TT & Thomas Johansson/TT

Konflikten mellan Indien och Pakistan har fortsatt att eskalera under veckan. I onsdags inledde den indiska militären “Operation Sindoor” och genomförde flygattacker i Punjab-provinsen riktade mot “infrastruktur som styrs av terrorister” i Pakistan.

Pakistan uppger att dess militär dödat 40 indiska soldater efter angrepp mot militäranläggningar, rapporterar SVT.

Den upptrappade konflikten följer efter terrordådet i Indienkontrollerade Kashmir den 22 april då 26 civila dödades, till största del indiska turister. En attack som flera tidigare högt uppsatta indiska militärer jämfört med Hamas terrorattack mot Israel 2023.

Motåtgärder som luftats från Indiens sida inbegriper en markoffensiv i Kashmir, flyganfall, robotattacker eller att koppla in flottan för att med marina medel skada Pakistans ekonomi.

SKF: 10 miljarder i intäkter från regionen

I Sverige finns flera börsbolag med betydande ekonomiska intressen i länderna, framför allt i Indien som är en stor tillväxtmarknad. Merparten av dessa är stora verkstadsbolag.

Av kullagerjätten SKF:s totala intäkter kommer 10,2% från Indien och Sydostasien, vilket motsvarar omkring 10 miljarder kronor. I bolagets årsredovisning lyfts Indien fram som en särskilt viktig marknad.

SKF:s intäkter från Pakistan uppskattas till drygt en halv miljard kronor av databasen Factset.

Bolaget vill inte spekulera i hur situationen kommer utvecklas, men meddelar att verksamheten för tillfället bedrivs som vanligt.

“Vi fortsätter att följa händelseutvecklingen, där vi står i tät kontakt med våra kollegor i regionen. Detta för att vid behov, utifrån hur situationen utvecklas, kunna vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa våra medarbetares säkerhet och verksamhet”, uppger bolagets presschef Carl Bjernstam.

Atlas Copco: “Djupt oroande”

Verkstadsbolaget Atlas Copco har intäktsexponering mot både Indien och Pakistan. Indien är den största av de två marknaderna, där Atlas Copcos intäkter uppgår till 6,8 miljarder kronor, motsvarande närmare 4% av omsättningen, enligt Factset.

”Atlas Copco Group har verksamhet i både Indien och Pakistan, och i nuläget är vår främsta prioritet säkerheten och tryggheten för alla våra anställda. En upptrappning av konflikten är djupt oroande och vi följer situationen noga”, skriver presschef Christina Malmberg Hägerstrand till Afv.

Truecaller: “Är vaksamma”

Ett bolag som är mer eller mindre helt beroende av den indiska marknaden är samtalsidentifieringsbolaget Truecaller där 72,5% av bolagets totala intäkter kommer från Indien.

Bolaget följer således de senaste dagarnas upptrappning av konflikten noga, även om den än så länge inte påverkat verksamheten.

“Vi är självklart fortsatt vaksamma eftersom vi vill se vilken typ av påverkan det kan ha. Det återstår att se hur situationen utvecklas och vilken typ av geopolitiska osäkerheter det faktiskt skapar”, sa VD Rishit Jhunjhunwala till Afv under torsdagen.

Verkstadsbolagens exponering mot Indien

Flera svenska börsbolag redovisar inte hur stor andel av intäkterna som genereras i specifikt Indien. Databasen Factset har utvecklat algoritmer för att uppskatta andelen även när detta inte framgår i exempelvis bolagens årsredovisningar.

Affärsvärlden har sökt merparten av bolagen på listan för en kommentar om hur de agerar i dagsläget och vilka åtgärder som kan bli aktuella om konflikten eskalerar ytterligare.

Flera bolag uppger att de följer utvecklingen och hoppas på en deskalering.

Telekomjätten Ericsson, verkstadsbolaget Alfa Laval och Epiroc har avböjt intervjuer.

“Tack för frågan, men vi avstår detta”, skriver Sandviks presschef Johannes Hellström.

Bolag Intäkter från Indien (Mkr) Andel av totala intäkter (%)
Truecaller 1 350 72,5
SKF 10 030 10,2
Medicover 2 310 9,7
Alfa Laval 5 000 7,5
Ericsson 15 161 6,1
Sinch 1 695 5,9
Elekta 756 4,2
Alleima 814 4,1
Atlas Copco 6 874 3,9
Munters 591 3,8
Hexagon 2 232 3,6
Securitas 5 115 3,2
Sandvik 3 561 2,9
Epiroc 1 777 2,8
Trelleborg 801 2,3

Källa: Factset 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Curasight