4 frågor: SCA:s vd Ulf Larsson
Vilka fördelar får SCA från att nu ha blivit en egen börskoncern, separerad från hygienprodukter och mjukpapper?
– Jag har varit chef för Forest Products sedan 2008 och under hela den perioden har vår verksamhet haft goda förutsättningar att utvecklas och prestera rent operativt. Beviset för det är den goda relativa lönsamhet och det starka kassaflöde vi har kunnat visa upp. Vi har givits möjlighet till flera tunga strategiska investeringar, bland annat Östrand på 8 miljarder kronor, Sveriges kanske största industriella projekt genom tiderna. En stor positiv skillnad blir däremot vår nya externa styrelse, med stor industriell erfarenhet och stort fokus på att utveckla det vi gör i SCA i dag. En annan förändring är att vi kan kommunicera vår verksamhet på ett tydligt sätt, vilket underlättar förståelsen.
Om skogen ses som en isolerad värdetillgång, hur ser ni då på skogspriserna på längre sikt?
– Jag vill inte spekulera i det, men ser du i vår balansräkning är bokat värde på skogen strax under 140 kronor per kubikmeter. Både vi och andra skogsbolag har hamnat ungefär där genom transparenta värderingsmodeller för biologiska tillgångar som skog. Samtidigt måste man skilja på bokfört värde och marknadspris. Jag köper själv skog privat när det är möjligt, och jag får i dag inte köpa för 140 kronor kubikmetern. Tittar du i stället på de hundratals affärer som ändå sker varje år i vårt område, från Sundsvall och norrut, så betalar marknaden prisnivåer runt 200–400 kronor kubikmetern.
Utifrån de här värderingsskillnaderna kan en del kapitalförvaltare tänkas vilja köpa in skogen som ett obligationsalternativ, och därefter strunta i industrihänsynen?
– Det är inte alltid så lätt att förklara för kapitalmarknaden, men genom att finnas i hela värdekedjan har vi möjligheter och incitament till strategiska investeringsbeslut samt till vidareutveckling av befintliga och helt nya affärer. Skog utan industri är värdelös. Likaså fungerar inte industri utan skog något vidare. Ett bra norskt exempel är när Tofte massabruk lades ned. (Bruket lades ned av Södra år 2013, reds anm.) Då blev det i princip olönsamt att bedriva skogsbruk i närområdet. Det är först nu som det virket kunnat börja sippra ned i Mellansverige och södra Sverige.
Är Holmen, en annan stor skogsägare med svenska skogsindustrier, ett bra komplement till SCA?
– Vi fokuserar till 100 procent på det vi har, vilket fungerat väl så här långt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.