5 frågor: vd Hans Wallenstam

Bostadsrättspriserna har, åtminstone tillfälligt, korrigerats eller planat ut. Är det en sund avkylning eller finns här underliggande problem med att det byggts för mycket inom vissa bostadsrätts­segment?

– Jag har ingen syn på om det är sunt eller inte. Däremot har den väldiga hetsen på bygg- och markpriser den sista tiden gjort att det inte gått att skapa billiga bostadsrätter. Samtidigt råder det en enorm bostadsbrist, både i Stockholm och Göteborg, så där förvånar det lite att regeringen ändå genomför båda amorteringsreglerna. Nu blir det väldigt få som överhuvudtaget startar nya bostadsrättsprojekt, i princip bara några av de stora drakarna, säger Hans Wallenstam och fortsätter:

– Mindre projektörer kommer inte starta mer bostadsrätter. De måste bli av med det de har och de måste reda ut om deras förhandsavtal är juridiskt bindande eller inte, för konsumenter som köpt alldeles för dyrt jämfört med dagens priser försöker nu hoppa av avtalen. De flesta – inte vi* – måste sälja sina projekt på ritning och det vågar inte konsumenten köpa i dag, när det inte längre går att veta att priset inte är totalfel när projektet är klart om kanske två år. Vad vi har förstått har bankerna dessutom höjt gränserna för vad de ska ha sålt – till 70–80 procent. Nyproduktionen kommer att avstanna och det oavsett om priserna nu ligger still, går ned lite eller lite upp. Det är jag helt övertygad om. Det här kommer ta något år att reda ut.

Ni har varit ute och talat om att ni är positionerade för att kunna förvärva projektmark om den kommer ned i pris. Stannar ert intresse vid just mark, eller kan ni även tänka er att överta bostadsprojekt i tidig fas?

– Än så länge är det mark. Men man vet inte hur allvarlig krisen blir för vissa av bostadsexploatörerna. Skulle någon till och med gå över styr så kommer det kanske bli aktuellt att förvärva påbörjade projekt. Där är vi redo.

Har ni några begränsningar i vad ni kan tänka er att förvärva för projekt?

– Nej, inte förutom att det ska vara prissatt så att det går att göra som hyresrätts­projekt. Konkursförvaltare är måna om att bara få in en exploatör, och håller inte lika hårt på ­värdena.

Så oro till en viss nivå är bra för er?

– För oss kan det vara hur mycket oro som helst. Det gör ingenting när vi går över till ­hyresrätt.

Men om oron når extrema nivåer, och banker börjar få problem?

– Fast även då är vi väl rustade, med en soliditet på 44 procent och en belåningsgrad på 43 procent. Vi kan utifrån det agera hur mycket som helst.

*Wallenstams modell skiljer sig åt från de flesta aktörers vad gäller nyproduktionen. Exempelvis görs alltid en alternativ hyresrättskalkyl vid beslut om start av ett bostadsrättsprojekt och bostadsrätterna säljs inte åratal före inflyttning via förhandsavtal (”på ritning”) utan sent, reds anm.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.