7 frågor: vd Erik Selin

Du fyllde 50 i år?

– Ja, tyvärr.

Är planen att fortsätta med Balder som huvudengagemang?

– Absolut.

Är det något särskilt land, fastighetstyp eller kombination som känns generellt mer intressant för Balders affärer just nu?

– Jag tittar på alla förslag jag får in, kanske tre–fyra om dagen i genomsnitt. Vad jag vill hitta är de bästa affärerna att investera aktieägarnas pengar i. Jag jämför då med samtliga våra andra alternativ, affär för affär. Vi behöver då inte ha någon stark uppfattning om huruvida något segment är bättre eller sämre. Något som vi däremot har tänkt mycket kring är portföljens diversifiering – vi har nu lyckats få till väldigt bra riskspridning genom att äga olika fastighetstyper i olika länder.

Balders bostadsben har växt starkt, med både förvaltning och projekt i egen regi samt via partnersamarbeten. Är inte det ändå ett uttryck för att ni generellt gillar bostäder?

– Jo, bostäder är stabila, enkla och bra. Inte minst när vi gått in på nya marknader som Köpenhamn, där det var bra priser när vi började, och Finland. Att direkt börja köpa spridda kommersiella bestånd i ett nytt land passar inte mig – det blir svårt att bedöma risker och faror.

Hur ser du på att bostadsprojektsegmentet ’dyrare bostadsrätter i Stockholm’ pekas ut som överhettat lite överallt nu?

– Det kan stämma att det tillfälligt är höga priser på sina håll. Vissa väldigt höga nivåer kan behöva dämpas lite. Den långsiktiga trenden är dock helt klart upp – Stockholm har möjlighet att ge en fantastisk utveckling på 30–40 års sikt.

Men det är ändå skillnad att bygga bostäder för att i alla fall kunna äga och hyra ut, jämfört med att expandera stora projektaffärer med lite eget kapital och utan eget kassaflöde?

– Det stämmer. Sitter du bara med en massa dyra byggrätter så är du väldigt beroende av att privatkunder också vill betala dyrt. Du får en väldig hävstång både upp och ned. Och utöver priser är det väldigt lätt att också få in fel i byggkalkyler, vilket på papperet kan göra jättelönsamma projekt till förlustprojekt. Som kassaflödesbolag, med en bostadsprojektering på säg 5 procent av balansräkningen, kommer Balder aldrig att behöva stressas om marknaden tillfälligt inte vill ta emot projekt. Balders bostadsprojekt är i stället ett värdefullt tillskott, inte minst vad gäller förtätning i våra bestånd.

Något budskap till utomstående som överväger investeringar i Balder?

– Att mitt fokus är att varje dag försöka göra en bra insats för att göra bolaget mer värt, genom att höja dess intjäningsförmåga över tid. Verksamheten är det enda jag tänker på.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.