7 frågor: vd Robert Hobbs


Vad har ni för strategi på den nedtryckta marknaden?

– Eftersom vi är tillgångslätta kan vi dra nytta av nedgången genom kontracykliska investeringar, något vi började göra redan 2013 och 2014. Under 2015 investerade vi ett rekordbelopp om 500 miljoner dollar. Vi kan hyra fartyg för halva kostnaden mot vad det kostade på toppen 2013. Modellen är att köpa data billigt, processa informationen, och sedan få igen investeringen genom att sälja produkten till flera oljebolag. Just nu processar vi data från de senaste insamlingarna, vilket kommer finnas tillgängligt för kunder under några år framöver.


Kommer de kontracykliska investeringarna fortsätta?

– Givet en osäker marknad och stora investeringar de senaste åren anser vi att det är klokt att vara mer försiktiga. Planen är att minska investeringarna till 220 miljoner dollar under 2016. Vi kan fortfarande göra efterförsäljning, vilket innebär att kassaflödena kan vara goda trots reducerade investeringar.


Vilken avkastning får ni i regel på investeringarna?

– Under normala tider är försäljningen 2–2,5 gånger investeringen.


Varför skrev ni ned biblioteket med drygt 160 miljoner dollar under fjärde kvartalet?

– Vi amorterar biblioteket enligt branschstandard över 4–5 år även om efterförsäljning kan inkomma efter. Senaste kvartalet gjorde vi en kontroll av biblioteket för att bedöma om den förväntade försäljningen motsvarar bokförda värdet. Givet en osäker marknad bestämde vi att flera projekt skulle skrivas ned.


Hur skulle TGS Nopec påverkas om oljepriset är lågt över en längre period?

– Vi har inga skulder och vid utgången av fjärde kvartalet hade vi en kassa på 163 miljoner dollar. Samtidigt är de operativa kostnaderna relativt låga. Efter omstruktureringen 2015 reducerades personalkostnaderna med 28 procent. Största kostnaden är hyror för fartyg, men även där reducerar vi vår aktivitet. Vår största konkurrensfördel är den flexibla affärsmodellen. Vi kan erbjuda en produkt som specifikt hjälper oljebolag hitta olja till en mycket lägre kostnad. Det är en produkt som är efterfrågad även i en svag marknad.


Hur ser du på framtiden?

– 2016 ser väldigt tuff ut. Oljebolagen fortsätter att dra ner på investeringarna, vilket framgår av deras budgetar. Teoretiskt kan man dock säga att efterfrågan ökar i takt med den globala ekonomins tillväxt. Oljebolagen söker inte efter något nytt, och det är ett recept för högre oljepris. Ju längre vi går utan att hitta nya reserver att ersätta dem som produceras nu, desto mer påtaglig blir ökningen i oljepriset. Den stora frågan är när det kommer att ske. Jag tror inte att någon kan förutspå det. Det finns de som säger 2017. Förhoppningsvis är det året för återhämtning, men man vet aldrig.


Finns det något du tror investerare och analytiker missförstått om TGS Nopec?

– Jag tror många analytiker inte förstått att vi är mer av ett informationsbolag än ett service­bolag. Det vi egentligen gör är att förstå data och information. En annan sak är att vi givetvis påverkas negativt av ett lågt oljepris, men vi möter inte samma dynamik som de typiska gas- och oljeservicebolagen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.