Kändisgeolog ska locka investerare till Viscaria: ”Fascineras av Kiruna”

Efter år av tillståndsprövningar har Viscaria fått grönt ljus att återstarta sin koppargruva i Kiruna – till en kostnad av 1,8 miljarder kronor. Nu flyger bolaget in kändisgeologen Adam Simon för att hjälpa dem säkra ytterligare 6 miljarder: "Vill du inte öppna koppargruvor är du för fossila bränslen", säger han till Affärsvärlden.
✓ Viscarias VD: "Fullständigt hyckleri att inte öppna gruvor"
✓ Geologen: "Alltid varit fascinerad av Kiruna"
✓ Kängan till Bolidens VD: "Han är den enda i världen som tycker det"
Kändisgeolog ska locka investerare till Viscaria: ”Fascineras av Kiruna” - AdamSimonJörgenOlsson(1)
Geologrockstjärnan Adam Simon och Viscarias vd Jörgen Olsson samarbetar i jakten på miljarder till återstarten av koppargruvan i Kiruna. Foto: Leon Voss Gustavsson

Nu ska Viscaria fylla kassan igen. Börsbolaget vill ta in 6 mdr kr för att börja utvinna koppar i Viscariagruvan i Kiruna.

Pengarna är tänkta att räcka till att få i gång produktionen med allt från malmtransport till anrikning på plats.

Planen är att börja bryta koppar under 2026 och sälja det första kopparkoncentratet på marknaden 2027.

Viscarias VD Jörgen Olsson berättar att målet är att täcka kapitalbehovet genom 60% lån och 40% eget kapital.

Resan till miljötillstånd har varit kostsam. Viscaria har spenderat nästan 2 mdr kr, uppger Olsson för Affärsvärlden. Pengarna har främst gått till tillståndsprocesser och geologiska undersökningar.

Hur ska ni få in 6 miljarder kronor till?

“Det vi redan har tagit in kommer helt från svenska investerare. 80% kommer från privatpersoner, bland annat mig själv, Thomas von Koch, Jan Ståhlberg och Håkan Roos. Vi har även stöd från institutioner som SEB Stiftelsen, Handelsbanken Fonder och Skandia.”

“Många av dem är inställda på att fortsätta investera”, fortsätter Jörgen Olsson.

När Viscaria nu vill bredda ägarlistan är det också med en tungviktare som draglok. Men inom ett helt annat fält.

Flera miljardärer i ägarlistan

Thomas Von Koch – grundare och tidigare VD för riskkapitalbolaget EQT.

Jan Ståhlberg – tidigare vice VD på EQT och grundare av investmentbolaget Trill Impact.

Håkan Roos – techinvesterare och entreprenör, leder Roosgruppen, storägare i flera noterade bolag och tidig investerare i Izettle.

Viscarias planerade anläggning i Kiruna ska rymma både malmtransport, anrikning och kopparutvinning. Foto: Viscaria

Flyger in kändisgeolog för att charma investerare

För att väcka investerarnas intresse har Jörgen Olsson flugit in geologen Adam Simon från University of Michigan.

Han är professor i ekonomisk geologi, har forskat på sju kontinenter, rådgivit både regeringar och gruvbolag, medverkat som expert i medier och skrivit en av de mest använda läroböckerna i mineralekonomi.

Den 8 maj står han på scen i Kiruna för att presentera sin syn på kopparmarknaden. Då ska Viscaria presentera vad 20 mils borrning i berggrunden har visat om fyndighetens kopparhalter och tekniska potential. Förhoppningen är att resultaten ska övertyga både befintliga och nya investerare om att projektet är redo att ta nästa steg.

Men kampanjen är redan i gång. Redan den 28 april gick han igenom sitt material med ett dussin potentiella institutionella investerare i Stockholm.

När Affärsvärlden möter upp Adam Simon öppnar han sin laptop och bläddrar fram presentationen han visade intressenterna.

De första sidorna innehåller historiska före- och efterbilder från städer som New York, Santiago, Shanghai och Seoul – där lågbebyggelse och grönområden över tid ersatts av höghus och tät infrastruktur.

“Belysningen, avloppen och elnäten är alla byggda med koppar”, säger Adam Simon.

Sedan följer grafer över Sydkoreas och Kinas BNP-tillväxt, och hur deras ökande kopparkonsumtion gått hand i hand med framväxten av en medelklass.

En satellitbild över jorden nattetid illustrerar framtidspotentialen: Nordamerika, Europa och östra Asien lyser upp, medan stora delar av Afrika, Sydamerika och Sydostasien ligger i mörker.

“Att ge dessa områden tillgång till el, vatten och grundläggande infrastruktur kräver lika mycket koppar som redan byggts in i dagens höginkomstländer. Det handlar om miljarder ton”, fortsätter Adam Simon.

Han konstaterar att dagens kopparproduktion inte är i närheten av att möta det växande behovet. Det finns inte heller några bra alternativ till koppar – och återvinning räcker inte på långa vägar.

Vill få världen att utvinna mer koppar

Varför är du här i Sverige och berättar om koppar?

“Som geolog har jag alltid varit fascinerad av Kirunaområdet. Jag har läst mängder av forskningsartiklar om berggrunden här, men aldrig varit på plats. Det här är ett av de mest spännande områdena i världen”, svarar Adam Simon.

Adam Simon försäkrar att han inte har några finansiella intressen i Viscaria.

Varför håller du presentationer för Viscarias investerare?

“Världen behöver mer koppar. För det behöver vi investerare som är villiga att samarbeta med gruvbolag. Inte bara för att omvandla kopparfyndigheter till fungerande gruvor, utan också för att utveckla ny teknik som gör det möjligt att hitta fler fyndigheter.”

“Upptäcktsfrekvensen minskar, och utan kapital blir det varken nya fyndigheter eller någon långsiktig försörjning av koppar”, säger Adam Simon.

“Vi rånar länder på koppar”

Utöver en växande medelklass finns det en annan global trend som förutsätter stabil tillgång till koppar: Elektrifieringen.

Koppar används för att generera, lagra och distribuera elektricitet. Det är en nyckelkomponent i vindturbiner, solceller och elbilar. Det är också ett avgörande inslag i datacenter.

2024 utvanns ungefär 23 miljoner ton. Men det är bara en bråkdel av vad som krävs för omställningen, menar Adam Simon.

“Ska världen nå nettonollutsläpp till 2050 behöver vi bryta 91,7 miljoner ton koppar varje år. Folk som stödjer den gröna omställningen tenderar samtidigt att vara emot nya gruvor. Men om du vill ha förnybar energi och elbilar finns det inga alternativ.”

“Om du inte stödjer nya gruvor, då är du i praktiken för fossila utsläpp”, säger Adam Simon.

Jörgen Olsson kommer in i samtalet:

“Vi importerar över hälften av all koppar vi förbrukar i Sverige. Samtidigt sitter vi på världsledande gruvteknik med bolag som Epiroc och Sandvik. Vi har några av världens hårdaste miljölagar. Ändå rånar vi hellre länder som Zambia, Kongo och Kazakstan på koppar. Att inte vilja öppna egna gruvor är ett fullständigt hyckleri.”

Kopparboom eller överdriven hajp?

Viscariagruvan stängdes 1997 när kopparpriserna föll. Nu planerar Viscaria att återstarta gruvan med hjälp. Foto: Rick Wood/Milwaukee /TT

Bolidens VD Mikael Staffas, som driver en av Europas största koppargruvor, sade i mars att “koppar är överhajpad”

“Han är den enda kopparproducenten i världen som tycker det”, säger Jörgen Olsson.

Jörgen Olsson är övertygad om att både efterfrågan och lönsamhet kommer att fortsätta öka:

“Det finns alltid risker. Men det finns koppar i min telefon, min dator, dina underkläder, din tröja, i sängen du sov i. Koppar finns i princip i allt som krävs för ett modernt liv. Så länge världen fortsätter växa och elektrifieras, kommer behovet av koppar bara att öka.”

Viscarias tio största ägare

# Ägare Värde (Mkr) Kapital
1 Thomas von Koch 290 11,86%
2 Swedbank Robur Fonder 93 3,79%
3 Jan Ståhlberg 90 3,69%
4 Håkan Roos (RoosGruppen) 89 3,64%
5 JRS Asset Management AB Client Account 84 3,44%
6 Fjärde AP-fonden 83 3,38%
7 Joheco AB 80 3,28%
8 Avanza Pension 74 3,04%
9 Santhe Dahl 62 2,55%
10 Caps LTD 60 2,44%

Källa: Holdings

Läs också:

Bolidens VD duckade gruvköpet: Inte lyckats räkna ihop Viscaria

Stockholmsbörsens nya gruvbolag sågar rivalerna: ”Skulle startat våffelkiosk”

Flera samebyar överklagar Viscariagruvans miljötillstånd

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Curasight