Kinas och Indiens utsläpp
Han lyfter särskilt fram utvecklingsländer som Kina och Indien, där fossil energianvändning fortsätter att öka, som exempel på varför västvärldens klimatpolitik behöver omvärderas.
I sitt förord till rapporten skriver Blair bland annat att bara år 2024 initierade Kina byggandet av kolkraftverk som motsvarar 95 gigawatt. Enbart denna satsning motsvarar lika stor användning som hela Europa. Samtidigt aviserade Indien nyligen att man nu producerar närmare en miljard ton kol om året – mer än tre gånger så mycket som Europa.
Kärnkraft och koldioxidinfångning
Istället för ensidiga utsläppsminskningar argumenterar Blair för behovet av teknologiska lösningar – såsom koldioxidinfångning, kärnkraft och AI-baserad effektivisering.
Blair menar bland annat att det har varit ett misstag att fasa ut kärnkraft sedan 80-talet och att utökad användning hade bidragit till att sänka de globala utsläppen av växthusgaser. Han menar också att den nya tekniken med små modulära reaktorer inger hopp för en renässans för kärnkraften.
Fått kritik
Uttalandena har fått kritik, inte minst från Labourpartiet, som Blair ledde 1994-2007. Partiledaren Keir Starmer försvarar regeringens nettonoll-strategi och menar att investeringar i just koldioxidinfångning och avancerad teknik redan är på väg.
Tony Blair Institute förtydligade senare att man fortsatt står bakom målet om netto noll till 2050, men att vägen dit måste präglas av teknisk realism snarare än symboliska åtgärder.
“Det är inte målet vi ifrågasätter – det är vägen dit”, sammanfattar Blair och påtalar att politiska ledare alltför ofta är “rädda för att säga det som många vet är sant: den nuvarande strategin fungerar inte.”