8 frågor: vd Johan Dennelind på kapitalmarknadsdagen


Vad ser du som Telia Soneras största utmaning framöver?

– Att säkerställa att vi kan möta den enorma efterfrågan på internettjänster som vi ser och att ställa om från gamla prismodeller till nya utan att tappa förtroende hos ägare eller kunder. En kanske ännu viktigare utmaning är det arbete vi gör på hållbarhetsområdet. Där handlar det om att återuppbygga förtroende och förhoppningsvis bli uppfattad som branschledande även på detta område.


Vilka är de nu tydligaste trenderna inom telekom?

– Den övergripande trenden är den explosion vi ser inom data, och hur mycket data som skickas i våra nät, både fasta och mobila. I vår Carrier-verksamhet har tillväxten sedan 1998 varit 20 000 procent och där är vi topp två i världen. ”Internet of things” är en annan trend. Där har vi ju till exempel rullat ut vår hälsosatsning Telia Healthcare som är till stor hjälp för vårdsektorn.


Vilka prioriteringar gör ni?

– Vi har prioriterat utbyggnaden av våra internettjänster på 4g och fiber, konvergensen mellan olika tjänster och att vara effektiva i vår produktion för att kunna hålla kostnaderna nere.


På vilka marknader ser ni chans för tillväxt?

– Möjligheter finns i våra mer ekonomiskt omogna marknader i Eurasien, men vi hoppas även på tillväxt på våra andra marknader. Det är därför vi försöker bredda vårt utbud och söka nya samarbeten. Det hoppas vi ska lyfta tillväxten inom områden som ligger nära vår kärnaffär.


Hur ser planen för Eurasien ut?

– Vi vill satsa på företagskunder som i dag står för en liten del av intäkterna, men som i våra mogna marknader utgör cirka 40 procent av intäkterna. Samtidigt kommer datarevolutionen även till konsumenter i Eurasia i takt med att smarta telefoner blir billigare. Behovet av våra tjänster är lika stort där som på andra marknader.


Inom vilka områden vill ni växa?

– Inom hälsovård och tv. Vi är även tydliga med att öka vår tillväxt inom området kommunikation mellan maskiner (M2M) och ”Internet of things”.


Vad krävs för att ni ska öka er konkurrenskraft i Norden?

– Vår bedömning är att kunderna vill ha just mer uppkoppling och investerar därför mycket i våra nät både mobilt och fast. Totalt siktar vi på att investera 30–35 miljarder kronor de kommande två åren. Det ska stärka vår position.


Vad kan vi förvänta oss av ert besparingsprogram?

– De snabba enkla besparingarna är i princip gjorda. Vi ger oss nu på de strukturella kostnaderna som ofta avser gamla system, produkter och processer för att effektivisera bolaget långsiktigt. Vi investerar 2 miljarder på två år för att sedan nå en årlig besparing på 2 miljarder från 2017 och framåt. Det är ett bra case.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania