Agna bottenmetet

Tanken är att vaska fram några intressanta aktier, oavsett storlek, som fallit oförtjänt mycket och har goda förutsättningar att fortsätta växa vinsterna även vid en svagare konjunktur, som börsen nu prisar in.

Investerare har sedan en tid tillbaka minskat riskexponeringen genom att sälja aktier. Framför allt har små och medelstora bolag fått väldigt mycket mer stryk än storbolagen. Även om orosmoln inte saknas är bilden att många aktier fallit lite väl mycket den senaste tiden.

Tolkningen av den amerikanska liksom den europeiska centralbanken är att räntan lär förbli låg under en lång tid framöver. I den positiva vågskålen ligger även en försvagad krona och ett rejält lägre oljepris. Dessutom har många konjunkturindikatorer och index nu etablerats på en lägre nivå och har därmed teoretiskt en större chans att överraska positivt framöver.

Börsen har redan fallit med mer än 10 procent sedan toppen i juli. De senaste åren har vi upplevt ungefär en korrigering per år i storleksordningen 10 till 15 procent. Kanske har vi därför redan sett årets rekyl. Även om det vankas köpläge finns det all anledning att vara försiktig. Synen på risk har med stor sannolikhet förändrats. Stora trygga bolag med hög direktavkastning torde vara melodin.

Vi har dock svårt att hålla fingrarna helt borta och har därför slängt ut bottentrålen i hela börsbassängen. Tanken är att vaska fram några intressanta aktier, oavsett storlek, som fallit oförtjänt mycket och har goda förutsättningar att fortsätta växa vinsterna även vid en svagare konjunktur, som börsen nu prisar in.

För att hamna på vår lista ska aktien ha fallit med mer än 20 procent på tre månader, det vill säga dubbelt så mycket som Stockholmsbörsen. Vi undviker förhoppningsbolag som saknar vins­ter eller har svaga kassaflöden. Eller är i kapitalbehov för den delen. Vi undviker även oljebolag efter oljeprisfallet, liksom bolag med direkt eller indirekt Rysslandsexponering.

En körning i databasen Factset ger en förlorarlista med 40 bolag. Dessa rankar vi efter värderingsmultipeln ev/ebit, det vill säga rörelsens skuldfria värde dividerat med rörelseresultatet. En låg värdering borde rimligen begränsa fallhöjden.

Högst upp på listan hamnar då verkstadsbolaget Bulten med ev/ebit 5 på 2014 års prognoser. Till synes billigt, men tyvärr faller aktien bort på grund av exponeringen mot Ryssland. Mer intressant är den delade tredjeplatsen mellan verkstadsbolaget AQ Group och speloperatören Mr Green & Co som båda värderas kring 8 gånger rörelseresultatet.

Mr Green har rasat med över 30 procent i oktober. Anledningen är att bolaget har kommunicerat en potentiell skattesmäll i Österrike på 100 miljoner kronor, som bolaget bestrider. En skatte­smäll och ett eventuellt utträde ur Österrike, som troligen står för 15–20 procent av bolagets intäkter, känns inprisat i kursnedgången. Vi gillar Mr Greens relativt ocykliska verksamhet och dessutom trillar en direktavkastning kring 6 procent in på kontot. Risken får dock anses som relativt hög.

AQ Group är ett mycket välskött bolag med grundarduon som huvudägare. Låg värdering och historiskt lyckosamma förvärv talar för aktien. Minustecken är dock den låga direktavkastningen. En bit längre ner på listan kommer telekomutrustningsleverantör Transmode. Den tidigare tillväxtkanonen har hamnat i en tillfällig svacka, men mycket talar för att bolaget kommer tillbaka. Konsumenternas nästan omättliga behov av datatrafik i näten tvingar operatörerna att uppgradera och öka kapaciteten i sina nät många år framöver.

Trion Mr Green & Co, AQ Group och Transmode hamnar därmed i bottentrålen som utvärderas om ett år.

Utnyttja volatiliteten

Volatiliteten har ökat kraftigt. Just nu pendlar volatilitets­indexet VIX mellan 20 och 25. Enligt Citi innebär det en sannolikhet kring 60 procent att börsen stiger de följande tolv månaderna.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania