Allt är inte guld på nätet
Ökad popularitet till trots utgör e-handel endast en tiondel av den totala detaljhandeln i Sverige. Även om tillväxten fortsatt är relativt hög så har den mattats. Under årets första kvartal var ökningen 16 procent, vilket kan jämföras med 18 procent under samma period i fjol. Att hitta rätt segment blir därmed allt viktigare.
Det mesta finns nu att tillgå på nätet, men fortsatt är det böcker, hemelektronik och kläder som är mest populärt. Hemelektronik visar fortsatt hög tillväxttakt, men för kläder och medieprodukter, där även böcker ingår, är tillväxttakten mer måttlig. För kläder har tillväxttakten backat under de senaste fem kvartalen och uppgår nu till måttliga fyra procent. Det är tydligt att potentialen för kläder på nätet minskat.
Växer betydligt snabbare gör sport- och bygghandeln. Här ligger tillväxtakten på över 20 procent. Sporthandeln har visat höga tillväxttal under en längre tid, men från låga nivåer. E-handelsandelen uppgår till endast tre procent. Här borde potentialen vara stor under kommande år.
Som investerare är utbudet av e-handelsbolag på Stockholmsbörsen begränsat. Ett av de få är Cdon Group som dessvärre inte rönt några större framgångar under senare tid. Logistikproblem och att medieprodukter, tänk dvd-filmer och cd-skivor, är i fritt fall har bidragit till en skakig resa. Aktien handlas nu till samma nivåer som vid introduktionen runt 28 kronor.
I samband med noteringen 2010 uppgick affärsområdet underhållning till 76 procent av den totala försäljningen. I dag står den för knappt hälften. En trist utveckling som Cdon helt enkelt inte lyckats kompensera för.
Trots att medieprodukter minskat till 30 procent av försäljningen inom underhållning har affärsområdet svårt att växa. Under fjolåret minskade omsättningen med 10 procent och hittills i år har den fallit med 2 procent. Någon snabb vändning ser vi inte och troligen väntas ytterligare några kvartal med minskad försäljning. Med ökat inslag av hemelektronik har även rörelsemarginalen letat sig ned mot lövtunna marginaler.
Även modesegmentet med klädbutiken Nelly har haft motvind. Tillväxten har bromsat in rejält och fjolåret bjöd på en mindre förlust. Efter ett smärre logistikhaveri har tillväxttakten fallit under 10 procent. Hårdare konkurrens och en ökad acceptans att handla på utländska sajter talar för att det kan bli fortsatt tufft.
Glädjeämnet i Cdon är sportdelen där Gymgrossisten ingår. Med en tillväxttakt på drygt 30 procent och god lönsamhet är detta segment kronjuvelen i bolaget. Synd då att denna verksamhet endast utgör 20 procent av den totala försäljningen. Visst lockar tillväxten inom sportsegmentet, men på köpet fås även verksamhet som omgärdas av stor osäkerhet. En renodling skulle vara att föredra. Med dessa förutsättningar känns ett p/e-tal på över 60 för 2014 väl tilltaget.
Som investerare finns det dock andra alternativ som kanske lockar mer. En snabbt växande aktör inom just sportsegmentet på nätet är Sportamore. Här väntas en tillväxttakt på närmare 50 procent i år, vilket medför en försäljning på drygt 400 miljoner kronor. Eftersom kapitalbehovet är tillgodosett står nu expansion för dörren, vilket bör bidra till ökad försäljning. Målsättningen är att inom två år nå en omsättning på 800 miljoner kronor och att även uppnå en god intjäningsförmåga. Med en kassajusterad price/sales-multipel på 0,8 för 2014 känns aktien fortsatt försiktigt värderad utifrån dessa förutsättningar.
Högvärderad snabbväxare
Brittiska Asos som säljer kläder på nätet växte med 26 procent under första kvartalet i år och handlas till price/sales 4.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.